23.11.2023. 17:27
1
Misteriozna upala pluća hara Kinom: Doktori zbunjeni dok su bolnice pretrpane. Reagovala i Svjetska zdravstvena organizacija
Širom sjeverne Kine, uključujući i glavni grad Peking, zabilježen je porast broja nedijagnosticiranih slučajeva upale pluća, što je izazvalo zabrinutost među svjetskim zdravstvenim stručnjacima o zemlji u kojoj je COVID-19 prvi put identificiran, piše Newsweek.

Osoblje bolnice prijavilo je priliv djece, prema intervjuima lokalnih medija s ljekarima i medicinskim sestrama. Na kineskim web stranicama društvenih mreža, video snimci prikazuju roditelje i njihovu djecu kako preplavljuju čekaonice.

Krajem 2019. godine, misteriozna infekcija upale pluća otkrivena u centralnom kineskom gradu Wuhanu također je uzbunila međunarodnu medicinsku zajednicu. Kineske vlasti optužene su da su prikrivale, a zatim umanjivale pojavu SARS-CoV-2, koronavirusa iza pandemije koja je ubila skoro 7 miliona ljudi širom svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Na jednom nalogu na društvenim mrežama, koji Newsweek nije mogao nezavisno provjeriti, video je tvrdio da je dječja bolnica u Tianjinu pretrpana s prosječno 13.000 pacijenata dnevno.


Prema ProMed-u, sistemu upozorenja koji je u decembru 2019. skrenuo pažnju svijeta na epidemiju koronavirusa, brojna djeca primljena su u bolnice s visokom temperaturom, ali bez tipičnih simptoma upale pluća kao što su kašalj ili respiratorni distres.

U Dalianu, u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, djeca su bila na liječenju u bolničkim predvorjima zbog priliva zaraženih, navodi tajvanski FTV News u utorak. U izvještaju se navodi da su prostorije hitne pomoći preplavljene, a ambulante više nisu u mogućnosti da primaju nove pacijente.

Ova situacija ukazuje na značajan pritisak na resurse zdravstvene zaštite u regionu – veliki problem javnog zdravlja koji nije riješen od pandemije zbog rastućeg državnog duga i nedostatka osoblja.

Kao još jedna sličnost s ranim danima izbijanja COVID-a, izražena je zabrinutost zbog potencijalnih napora kineske vlade da svede na najmanju moguću mjeru vidljivost najnovije epidemije, vjerojatno dijelom kako bi izbjegla javnu paniku.

Stanovnik Pekinga, kojeg citira FTV News, rekao je da su učenici dobili instrukcije da zatraže odsustvo direktno od svojih nastavnika i da su obeshrabreni da razgovaraju o svojoj bolesti sa kolegama iz razreda.

Geografsko širenje slučajeva, sa pogođenim područjima u Pekingu i Liaoningu udaljenim više od 700 kilometara, ukazuje na šire izbijanje nego što se prvobitno mislilo. ProMed kaže da bi iznenadni talas bolesti među pretežno mladim pacijentima mogao ukazivati na izloženost unutar školskog sistema u zemlji.

Dnevni list China Daily na engleskom jeziku, državni medij, pripisao je infekcije mikoplazma pneumoniji, prema izvještaju od 24. oktobra.

Ova bakterijska bolest, koja se često naziva "hodaća pneumonija", općenito je manje teška od drugih oblika upale pluća i karakteriziraju je simptomi kao što su kašalj, groznica, umor i upala grla. Međutim, čini se da je nedavni porast broja slučajeva ozbiljniji nego inače.

"Postoji stalan broj pacijenata koji razvijaju teške slučajeve, ali ima vrlo malo kritičnih slučajeva i za sada nema povezanih smrtnih slučajeva", rekla je za China Daily Hua Shandong, pedijatar u Sedmom medicinskom centru kineske Opće bolnice PLA u Pekingu.

Prosječno vrijeme hospitalizacije bilo je sedam do 14 dana, rekla je Hua.

Prema Zhou Huixia, direktorici dječijeg medicinskog centra u istoj bolnici, val infekcija počeo je da se intenzivira oko kineskog nacionalnog praznika početkom oktobra, navodi China Daily. Epidemija je zabilježila veće stope antibakterijske rezistencije i mješovitih infekcija u odnosu na prethodne godine, navodi se.

Najviša kineska zdravstvena vlast, Nacionalna zdravstvena komisija, 13. novembra pripisala je porast klastera upale pluća popuštanju ograničenja COVID-a ranije ove godine, što je možda olakšalo širenje različitih respiratornih bolesti.

WHO je, kao odgovor na ovaj razvoj događaja u srijedu, zatražila detaljnije epidemiološke i kliničke podatke od Kine, zajedno s laboratorijskim rezultatima iz zahvaćenih klastera.

WHO također traži informacije o lokalnim trendovima u cirkulaciji patogena poput gripe, COVID-a i mikoplazma pneumoniae, kao i o trenutnom opterećenju kineskog zdravstvenog sistema.

Zdravstvena agencija UN-a, koja je ranije bila kritizirana zbog previše vjere u kinesku zvaničnu zdravstvenu statistiku, čini se da pokušava da preduhitri razvoj kako bi razumjela zdravstvenu krizu koja se razvija.

WHO i Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti nisu odgovorili na posebne zahtjeve Newsweeka za komentar objavljivanja.

(Ajdin B.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.