29.11.2023. 19:56
0
Rus mora u zatvor zbog poruke koju je ispisao u snijegu
Ruski sud odredio je desetodnevni zatvor čovjeku koji je prstom na snijegu napisao "Ne ratu" na ulazu u klizalište u parku Gorki u Moskvi.

Prema sudskim dokumentima, "incident" se dogodio 23. novembra, a muškarac, po imenu Dmitrij Fjodorov, osuđen je sljedeći dan nakon što ga je policija privela.

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prekršajem prema zakonu koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno djelovao kako bi diskreditovao ruske oružane snage, što je krivično djelo koje je u njegovu slučaju bilo kažnjivo i novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja doneseni su ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine u, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, istupanje u javnosti od tada je postalo riskantno, a kritičari kažu da je gotovo 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno preko 800 kaznenih slučajeva.

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposluha policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku stanicu, što je on negirao prema sudskim dokumentima.

Također je kažnjen nepoznatim iznosom - očito jer je napisao "Ne ratu" - prema izvještajima ruskih medija, iako se to nije spominjalo u sudskim dokumentima objavljenim na internetu.

Vlasti kažu da je potrebno maksimalno jedinstvo u trenutku kada je Rusija zarobljena u onome što je Putin, za kojeg se očekuje da će sljedeće godine tražiti još jedan šestogodišnji mandat, opisao kao egzistencijalnu bitku sa Zapadom.

Kritičari optužuju vlasti za brutalno zatvaranje i kažnjavanje svih onih koji im se protive.

Ranije ovog mjeseca, sud u Sankt Peterburgu osudio je na sedam godina zatvora umjetnicu koja je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila porukama kojima poziva na prekid rata u Ukrajini, u presudi koju su njezini pristaše nazvali sramotnim izrugivanjem pravde.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.