10.12.2023. 8:52
0
Kina vodenim topovima gađala filipinske brodove?
FOTO: x
Dužnosnik filipinske obalne straže je optužio Kinu da je ispalila vodene topove i udarila u filipinske brodove u Južnom kineskom moru, pri čemu je jedan od brodova pretrpio "ozbiljno oštećenje motora".

Jay Tarriela, glasnogovornik obalne straže, objavio je na platformi društvenih medija X da je kineska obalna straža u nedjelju ujutro u Južnom kineskom moru "vodenim topovima gađala" dva filipinska broda za opskrbu Unaizah Mae 1 i M/L Kalayaan.

"M/L Kalayaan pretrpio je ozbiljno oštećenje motora. Suprotno dezinformacijama kineske obalne straže, UM1 je udario CCG brod", rekao je Tarriela na platformi društvenih medija X.

To je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od listopada u blizini Second Thomas Shoala, nenaseljenog plićaka unutar filipinske ekskluzivne gospodarske zone, javlja Hina.

Manila i Peking imaju dugu povijest pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kroz koje svake godine prođu milijarde dolara robe.

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući vode i otoke u blizini obala svojih susjeda, i ignorira odluku međunarodnog suda iz 2016. da zahtjev nema pravne osnove.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.