12.12.2023. 20:48
1
Jemenski Huti raketirali naftni tanker pod norveškom zastavom u Crvenom moru
FOTO: Screenshot
Glasnogovornik vojske Huta Brig. General Yahya Saree izdao je video izjavu u kojoj kaže da su pobunjenici pucali na brod samo kada je "odbio sve pozive upozorenja".

Projektil koji su ispalili jemenski Huti udario je u tanker pod norveškom zastavom u Crvenom moru kod obale Jemena u blizini ključne pomorske tačke zagušenja, saopštili su u utorak vlasti.

Napad na tanker za naftu i hemikalije Strinda proširuje kampanju pobunjenika koje podržava Iran, ciljajući brodove u blizini tjesnaca Bab el-Mandeb, kako bi sada očigledno napali one koji nemaju jasne veze s Izraelom. To potencijalno ugrožava isporuke tereta i energije koje dolaze kroz Suecki kanal i dodatno povećava međunarodni utjecaj rata između Izraela i Hamasa koji sada bjesni u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik vojske Huta Brig. General Yahya Saree izdao je video izjavu u kojoj kaže da su pobunjenici pucali na brod samo kada je "odbio sve pozive upozorenja".

Centralna komanda američke vojske objavila je u utorak saopštenje u kojem se navodi da je protivbrodska krstareća raketa "ispaljena iz područja Jemena pod kontrolom Huta" pogodila Strindu.

"U vrijeme napada nije bilo američkih brodova u blizini, ali je USS Mason odgovorio... i trenutno pruža pomoć", rekla je Centralna komanda. Mason je razarač klase Arleigh Burke koji je bio uključen u nekoliko nedavnih incidenata kod Jemena.

Huti su izveli niz napada na brodove u Crvenom moru, a također su lansirali bespilotne letjelice i projektile na Izrael. Posljednjih dana zaprijetili su da će napasti bilo koje plovilo za koje vjeruju da ide ili dolazi iz Izraela, iako nije postojala neposredna očigledna veza između Strinde i Izraela, piše apnews.com.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je tokom vikenda da je Izrael pozvao svoje zapadne saveznike da se pozabave prijetnjama iz Jemena i da će im dati "neko vrijeme" da organizuju odgovor. Ali, ako se prijetnje nastave, "djelovati ćemo da uklonimo ovu blokadu".

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.