14.12.2023. 8:38
1
U Njemačkoj zaposlena samo petina izbjeglica iz Ukrajine
Od milion radno sposobnih izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj samo je jedna petina zaposlena, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"Od preko milion izbjeglica koje su 2022. i u prvoj polovini 2023. godine pristigle u Njemačku, od radno sposobnih osoba starosne dobi od 25 do 59 godina 19 posto je zaposleno”, piše u saopćenju.

U ostatku stanovništva iste starosne grupe je zaposleno njih 85 posto.

Kao razlozi za nisku stopu zaposlenosti navodi se podatak da se kod velikog broja izbjeglih radi o samohranim majkama s djecom, kao i nepoznavanje njemačkog jezika.

Kako nadalje proizilazi iz statistika, 70 posto izbjeglica iz Ukrajine su ženskog, 30 posto muškog spola.

Velik broj izbjeglica trenutno pohađa kurseve njemačkog jezika, pa i zbog toga nisu na raspolaganju tržištu rada.

Statistika ukazuje i na visoki postotak izbjeglica s akademskim obrazovanjem.

Među izbjeglicama između 25 i 59 godina starosti njih 45 posto posjeduje diplomu neke visokoškolske ustanove.

U ostatku njemačkog stanovništva je taj udio znatno niži, 28 posto.

Ministar rada Hubertus Heil je u novembru najavio mjere za ubrzanje integracije izbjeglica u njemačko tržište rada i za one izbjeglice koje još ne raspolažu dovoljnim poznavanjem njemačkog jezika.

Za razliku od ostalih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka u Njemačkoj imaju pravo na puni iznos socijalne pomoći.

Od januara socijalna pomoć, takozvana građanska naknada, iznosit će 563 eura po odraslom članu domaćinstva.

Uz to, država još plaća dječju nadoknadu i pokriva troškove stanarine i režija.

Prema posljednjem ispitivanju Saveznog instituta za istraživanje stanovništva (BiB), 27 posto izbjeglih Ukrajinaca je zadovoljno životom u Njemačkoj, što je sedam posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja prije godinu.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.