30.12.2023. 17:05
0
Biden produžio suspenziju carina za evropski čelik i aluminij
SAD je suspendovao uvozne carine od 25 posto na evropski čelik i 10 posto na evropski aluminij na dvije godine od januara 2022., što je uveo bivši američki predsjednik Donald Trump, zamijenivši ih sistemom carinskih kvota.

Evropske carine, uvedene kao odgovor na to, obuhvaćale su niz američkih proizvoda od motocikala Harley Davidson do whiskeyja i glisera. One su odgođene do 2025., nakon izbora na obje strane Atlantika.

SAD i EU pokušavaju postići dogovor o mjerama za rješenje problema prevelikih proizvodnih kapaciteta u netržišnim ekonomijama poput Kine i za promicanje zelenijeg čelika. Dogovor je trebao biti postignut do kraja ove godine, ali su pregovori zapeli.

Biden je rekao da su dvije strane postigle "značajan napredak" i da "nastavljaju pregovore".

Sistem carinskih kvota omogućuje bescarinski uvoz u SAD 3,3 miliona tona čelika i 384.000 tona aluminija iz EU-a, a carine se naplaćuju na količine koje prelaze te kvote. Novo izuzeće vrijedi do 31. decembra 2025.

Biden je zadržao postojeće carine za zemlje koje nisu članice EU-a.

(Ajdin B.)

EUSAD
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.