5.1.2024. 8:15
0
Lukašenko potpisao zakon koji mu daje doživotni imunitet
FOTO: Screenshot/instagram
Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, potpisao je novi zakon kojim mu se daje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i spriječava da se opozicioni lideri koji žive u egzilu kandiduju na budućim predsjedničkim izborima.

Novi zakon primjenjuje se na sve bivše predsjednike ove zemlje, te njihove članove porodica. Ali u suštini zakon važi samo za Lukašenka, prenosi Oslobođenje.

Lukašenko na ovaj način želi dodatno povećati svoju političku moć i eliminisati potencijalne kandidate na predsjedničkim izborima koji se u Bjelorusiji održavaju sljedeće godine.

Samo državljani Bjelorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj zemlji mogu se kandidovati.

U zakonu se navodi da predsjednik, ukoliko ode sa te pozicije, "ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi sa vršenjem svojih predsjedničkih ovlaštenja". Predsjednikova porodica od države dobija doživotnu zaštitu, medicinsku njegu odnosno životno i zdravstveno osiguranje.

Ukoliko vas ovakvi potezi podsjećaju na nekoga, na dobrom ste tragu, s obzirom da je krajem prošle godine u Narodnoj skupštini RS usvojen Nacrt zakona o imunitetu, koji predviđa da zvaničnici izvršne vlasti - entitetski predsjednik, potpredsjednici, premijer i ministri - ne mogu krivično odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iako Dodikov zakon, koji je deklarativno predložio predsjednik NSRS Nenad Stevandić, nije tako oštar kao onaj u Bjelorusiji, evidentna je sličnost u djelovanju dva režima.

(Aldin B.)

Lukašenko
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.