25.1.2024. 12:15
0
Veliki sporazum Turske i Irana
FOTO: AP
Iran i Turska objavili su zajedničku izjavu u kojoj naglašavaju potrebu pobećanja obima trgovine između dviju zemalja, kao i obavezivanje se na zajednički rad na postizanju mira i stabilnosti u regiji.

U zajedničkoj izjavi, objavljenoj na kraju posjete iranskog predsjednika Ebrahima Raisija Ankari u srijedu, također se osuđuju izraelski zločini nad Palestincima i zahtijeva trenutni prekid napada u Gazi, kao i nesmetana isporuka osnovnih dobara i usluga.

Izražena je i opredijeljenost dviju zemalja za proširenjem bilateralnih političkih, privrednih i kulturnih odnosa, obrazlažući svoja stajališta o važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Islamska Republika Iran i Republika Turska, u svjetlu svojih tradicionalnih odnosa utemeljenih na uzajamnom poštovanju, zajedničkim interesima, prijateljstvu i duboko ukorijenjenim kulturno-historijskim vezama, ističu da će međusobnim susretima proširivati odnose na svim poljima na najvišim razinama i ojačati kontakte među svojim ljudima", stoji u zajedničkoj izjavi.

Dvije zemlje iskazuju odlučnost da se zajednički bore protiv svih oblika terorizma, koji je postao jedan od najvećih izazova savremenog doba i nanio veliku štetu regiji. Naglašavaju borbu protiv krijumčarenja robe, oružja, droge i organiziranog kriminala duž zajedničkih granica.

Iran i Turska također su saglasni jačati privrednih i trgovinsku suradnju korištenjem postojećih bilateralnih mehanizama i sporazuma te težiti maksimiziranju obima trgovine i povećanju saradnje u području energetike, te stvaranjem odgovarajućeg okruženja povećati međusobna ulaganja i poticati privatni sektor za povećanje saradnje i ulaganja.

S obzirom na strateški položaj i središnju ulogu dviju država u prijevozu robe i putnika kao međusobnih vrata prema Evropi i Aziji, izražavaju spremnost i opredijeljenost za jačanje saradnje u području cestovnih, željezničkih i tranzitnih koridora te ističu potreba jačanja pogranične trgovine i stvaranja novih graničnih terminala.

Na dnevnom redu razgovora predsjednika dviju država bila je bilateralna saradnja u području okoliša te pravednog i održivog korištenja vodnih resursa.

Dvije strane također ističu potrebu kulturnih, arhivskih, mladih, sportskih, visokoškolskih i produktivnih medijskih odnosa.

Obje strane, oštro osuđujući skrnavljenje islamskih svetinja, porast islamofobije i mržnje, naglašavaju blisku suradnju u okviru Ujedinjenih naroda i Organizacije za islamsku saradnju na usvajanju rezolucija protiv skrnavljenja svetih knjiga.

Među ostalim temama razgovora predsjednika dviju država bila je i osuda izraelskih zločina nad potlačenim narodom Gaze. Izražavajući zabrinutost zbog nastavka ovih zločina, dvije strane su zahtijevale hitan prekid izraelskih napada, ukidanje okrutne blokade Gaze, te trenutnu, dovoljnu i nesmetanu isporuku osnovnih dobara i usluga palestinskom narodu. Također su naglasili da Palestinci imaju neosporna prava na samoodbranu.

Dvije strane također su istaknule potrebu suočavanja s nekažnjivosti političkih i vojnih čelnika Izraela i njihovog suđenja pred nadležnim sudovima za počinjenje ratnih zločina, genocida i drugih oblika zločina. Također su pozdravili pravnu akciju koju je južnoafrička vlada poduzela protiv izraelskog režima na Međunarodnom sudu pravde.

Obje strane također su istaknule, kao partneri u mirovnom procesu u Astani, zajedničku volju za očuvanjem mira u Siriji, te ponovile svoju privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu arapske zemlje. Nadalje, objavljujući podršku teritorijalnom integritetu, političkom jedinstvu i suverenitetu Iraka, dvije zemlje su istakle obostrana očekivanja od ove zemlje u borbi protiv terorizma.

Ističući potrebu poštovanja teritorijalne cjelovitosti zemalja u regiji Kavkaza, dvije zemlje ocijenile su mehanizam dijaloga 3+3 kao pogodan forum za konsultacije i konstruktivnu suradnju zemalja članica.

Dvije zemlje ocijenile su praktične i konstruktivne interakcije s aktualnim vlastima Afganistana i naglasile nužnost sveobuhvatne i odgovorne vlade u Afganistanu koja predstavlja sve ljude ove zemlje koja im može pružiti sigurnost bez etničkih i sektaških predrasuda.

Naglašena potreba za sveopćom borbom protiv terorističkih grupa, proizvodnje i trgovine drogom, trgovine ljudima i nezakonite trgovine. Također, istaknuta je potreba da se omogući siguran, dobrovoljan i častan povratak afganistanskih izbjeglica u njihovu zemlju.

Dvije zemlje također su izrazile svoju podršku teritorijalnom integritetu Jemena i pozvale na stabilno političko rješenje koje će ovoj zemlji donijeti trajni mir i stabilnost, kao i hitnu međunarodnu pomoć, uključujući hranu, lijekove i druge bitne artikle jemenskom narodu .

Naglašavajući potrebu za sigurnošću plovidbe u regionalnim i međunarodnim vodama, uključujući Crveno more, dva su predsjednika nazvala "brutalnu agresiju izraelskog režima protiv stanovnika Gaze glavnim uzrokom eskalacije", kao i napetosti u Crvenom moru. Naglasili su da je potrebno poduzeti odlučne mjere kako bi se spriječili izraelski zločini kako bi se normalizirala regija.

Također su pozvali na održivi mir u Ukrajini kroz politički dijalog između zaraćenih strana kako bi se suočili s negativnim učincima ovog sukoba na regionalnoj i globalnoj razini, za koje su rekli da se povećavaju s nastavkom i produžavanjem rata.

(Erna H.) 

TURSKAIRAN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.