28.1.2024. 9:44
0
Kako Velika Britanija vidi rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i ubijanja Palestinaca
Velika Britanija obavijestila je nekoliko zemalja o svom planu od pet tačaka za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, objavio je Financial Times.

Prema pisanju ovog lista, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron ove sedmice razgovarao je o tome s visokim zvaničnicima Izraela i Palestinske nacionalne uprave tokom svoje turneje po Bliskom istoku.

Plan podrazumijeva momentalnu najavu humanitarnog primirja, stvaranje palestinske vlade tehnokrata koja će upravljati Zapadnom obalom i pojasom Gaze, oslobađanje svih talaca koje drže militanti Hamasa, garancije arapskih zemalja da će Hamas trajno zaustaviti napade na izraelsku teritoriju i da će članovi njegovog vojnog rukovodstva napustiti pojas Gaze.

Pored toga, predlaže se definisanje "jasnog političkog horizonta" za formiranje palestinske države, u okviru koncepta o dvije države za dva naroda.

- Pokušavamo da ojačamo ideju da je, čim se proglasi humanitarno primirje, neophodno uložiti maksimalne napore da se ono pretvori u trajno i da se fokusiramo na ono što je realno, ostvarivo i može da učini primirje stabilnim - izjavio je za Financial Times neimenovani britanski zvaničnik.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.