6.2.2024. 10:18
0
Abbas sa šefom francuske diplomatije: "Priznajte našu državu i podržite njeno članstvo u UN-u"
FOTO: AP
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u Ramallahu dočekao francuskog ministra vanjskih poslova Stéphanea Séjournéa, te su dvojica zvaničnika razgovarali o situaciji u Pojasu Gaze.

Glavna tema sastanka bili su napori da se zaustavi izraelski rat u Gazi, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Palestinski predsjednik je ovom prilikom istakao važnost povećanja humanitarne i medicinske pomoći Pojasu Gaze.

Također, šefu francuske diplomatije je prenio svoje kategorično odbijanje bilo kakvog pokušaja raseljavanja Palestinaca iz Gaze, ističući da je to "sastavni dio palestinske države".

Abbas je pozvao Francusku da prizna Državu Palestinu i podrži njeno punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

- Ovo je ispravan put za implementaciju političkog rješenja u skladu sa međunarodnim rezolucijama o legitimitetu i Arapskom mirovnom inicijativom zasnovanom na dvodržavnom rješenju, naglasio je on.

O susretu se oglasio i Séjourné.

- Francuska ostaje privržena palestinskom narodu, kako za hitnu humanitarnu pomoć tako i za njihovu političku budućnost u održivoj državi. Sa Mahmoudom Abbasom, ponovio sam našu podršku palestinskim vlastima, koje će morati igrati ključnu ulogu u političkom rješenju, poručio je putem X-a.

Podsjetimo, Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 27.478 Palestinaca i ranivši 66.835. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, navodi UN.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.