13.2.2024. 22:47
0
Huti: Brodovi više ne mogu prema Izraelu, to je naša pobjeda
FOTO: screenshot
Vođa jemenskih Huta rekao je da su uspjeli spriječiti brodove povezane s Izraelom da prođu kroz Adenski zaljev tokom prošle sedmice.

"Amerikanci i Britanci nisu uspjeli osigurati prolaz nijednom brodu koji je išao prema Izraelu. Nisu bili u stanju zaštititi te brodove. Više ne mogu zaštititi ni američko-britanske brodove, ovo je prava i velika pobjeda za nas", rekao je Malik al-Houthi u televizijskom govoru.

Adenski zaljev je dio Arapskog mora između južne obale Arabije i Afrike, a s Crvenim morem ga spaja prolaz Bab al-Mandab. Važnost zaljeva porasla je nakon otvaranja Sueskoga kanala, a njime prolaze brodovi između Evrope, istočne Afrike, Indije, Dalekog istoka i Australije te Perzijskog zaljeva i Evrope.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije regije Jemena, više su puta projektilima gađali međunarodne trgovačke brodove od sredine novembra. Njihove su mete bila plovila s komercijalnim vezama sa Sjedinjenim Državama, Britanijom ili Izraelom, prema izvorima iz brodarstva i osiguranja.

Huti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.