20.2.2024. 18:16
0
SAD ponovo uložio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Pojasu Gaze
FOTO: Ilustracija
Sjedinjene Američke Države su u utorak stavile veto na najnoviji pokušaj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da zatraži hitan humanitarni prekid vatre u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje se zvanični broj ubijenih Palestinaca približio 30.000.

Nacrt rezolucije koji je predložio Alžir dobio je široku podršku u Vijeću sigurnosti sa 13 glasova za od 15 država članica. SAD je bio jedina članica koja je glasala protiv, a s obzirom da je stalni član Vijeća sigurnosti, njihovim protivljenjem rezolucija je odbačena. Velika Britanija, još jedna stalna članica Vijeća sigurnosti, bila je suzdržana.

SAD je u ponedjeljak izrazio svoje protivljenje rezoluciji i iznio konkurentski nacrt rezolucije.

Uoči očekivanog američkog veta, Amar Bendjama, izaslanik Alžira u UN-u, osudio je sudbinu teksta, rekavši da protivljenje signalizira podršku "ubijanju i mržnji".

- Svako od nas odlučuje gdje će se nalaziti u ovom tragičnom poglavlju historije - rekao je Bendjama uoči glasanja.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.