24.2.2024. 13:54
0
Zelenski poručio povodom druge godišnjice ruske invazije: Ukrajina će uspjeti
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u obraćanju u subotu povodom obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu da će Ukrajina uspjeti, te je pozvao svoje sunarodnjake da se i dalje nadaju pobjedi.

“Danas, nažalost, svako od nas ima nekoga kome će minutom šutnje iskazati počast. Zajedno pognimo glave. Ovo je 730 dana boli. Ali u isto vrijeme, 730 dana nade”, rekao je Zelenski u videu koji je snimljen iz zračne luke Hostomel.

U nastavku je ohrabrio svoje sunarodnjake podsjetivši na ono što je postignuto u protekle dvije godine.

“Sjećajući se šta su Ukrajinci već učinili, znate da mi to definitivno možemo. Mi smo sposobni. Uspjet ćemo. I ovdje, na ovom mjestu, to shvatite na najbolji mogući način: metal može propasti, ali ne i Ukrajinci”, rekao je.

Zelenski je pohvalio svoju naciju jer je preživjela početak rata i čak napredovala uprkos svim izgledima.

“Narod koji je preživio prva tri dana. I nije pao na četvrtom. I pobijedio peti dan. I onda mjesec dana. A onda – šest mjeseci. A sada – dvije godine“, naglasio je, i dodao:

“Borimo se za to. Za 730 dana naših života. I pobijedit ćemo. Na najbolji dan u našim životima”.

Šef ukrajinske vojske Oleksandr Syrskyi rekao je istim povodom da “niko na svijetu nije vjerovao da ćemo se održati”.

“Kada su hiljade kolona ruskih osvajača krenule sa svih strana u Ukrajinu, kada su hiljade raketa i bombi pale na našu zemlju, niko na svijetu nije vjerovao da ćemo izdržati“, rekao je Syrskyi.

U objavi je Syrskyi ponovio pohvale hiljadama Ukrajinaca koji su dobrovoljno pomogli vojsci, a mnogi su uzeli oružje i služili na prvim linijama.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Klitschko u izjavi za CNN pozvao je na nastavak pomoći Sjedinjenih Država dok njegova zemlja ulazi u treću godinu rata protiv ruske invazije.

“Mi se borimo za našu demokratsku budućnost, ako imate iste vrijednosti molimo vas da nas i dalje podržite”, kazao je Klitschko.

Dodao je da je izbor bio jednostavan. “Današnji svijet je crno-bijeli, vi ste za rat ili ste protiv rata, vi [ste] za demokraciju ili za diktaturu”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.