29.2.2024. 18:03
0
Francuska u svoj Ustav uvodi abortus
Većina predstavnika u Senatu, gornjem domu francuskog parlamenta, glasala je za to da se pravo žena na abortus unese u Ustav.

Prijedlog, koji je ranije odobrio i donji dom, podržalo je 267 predstavnika, a 50 glasova je bilo protiv, prenosi BBC.

Abortus je legalan u Francuskoj od 1974. godine, ali je posljednjih godina rastao pritisak javnosti da se to pravo dodatno učvrsti u zakonu.

Postojale su naznake da će se pravo na prekid trudnoće mijenjati u ovoj zemlji, kao što je to bio slučaj u nekim američkim državama i u Poljskoj.

Emanuel Makron, francuski predsjednik, sazvao je posebno, ponovljeno glasanje na kojem su se oba doma parlamenta sastala daleko od Pariza u predgrađu Versaja.

Ako se na zajedničkoj sjednici usvoji ustavni amandman većinom od najmanje tri petine, neće biti potrebe za referendumom.

Istraživanje koje je sproveo Francuski institut za javno mnjenje (IFOP) u novembru 2022. godine, kada je Donji dom parlamenta glasao o zakonu, pokazalo je da je 86 odsto ljudi podržava takav amandman.

Nijedna od glavnih političkih partija u zemlji ne dovodi u pitanje pravo na abortus, ali jezik korišćen u amandmanu je revidiran poslije glasanja 2022. godine, kada je Narodna skupština podržala "pravo" na prekid trudnoće.

Prošlog mjeseca Makronova vlada pozvala je na izmjenu Člana 34. Ustava Francuske sa prijedlogom da se promijeni u "sloboda žene da posegne za pobačajem, a koja joj je garantovana".

Ovu novu formulaciju o "zagarantovanoj slobodi" odobrio Senat u srijedu.

Makron je na društvenoj mreži X napisao da je posvećen tome da sloboda žena u ovom pitanju bude nepovratna tako što će biti upisana u Ustav.

Reagujući na glasanje, ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je da je njegova zemlja blizu istorijskog dana, kada će postati prva na svijetu u kome Ustav štiti slobodu žena i potvrđuje pravo da one mogu da odlučuju šta će da se dešava sa njihovim tijelima.

U razgovoru za novinsku agenciju AFP, nekoliko konzervativnih senatora je reklo da se osjećaju pod pritiskom da odobre amandman.

"Ako glasam protiv, moje ćerke više neće dolaziti kući za Božić", rekla je jedna žena koja je zamolila da ostane anonimna.

Debata o abortusu u Americi usijala se kada je Vrhovni sud ukinuo pravo na prekid trudnoće u junu 2022. godine.

Od januara ove godine, 21 od 50 država u zemlji ima potpune ili djelimične zabrane abortusa, a neke podrazumijevaju oštre kazne za ljekare i druge koji pomažu u pristupu proceduri.

Ustavni sud Poljske uveo je skoro potpunu zabranu abortusa u toj zemlji 2020. godine.

Prekid trudnoće je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava zdravlje ili život majke.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.