2.3.2024. 20:14
0
New York Times objavio anketu: Trump u ogromnoj prednosti u odnosu na Bidena
Američki predsjednik Joe Biden gubi protiv svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa, koji je ispred njega u anketi koju je danas objavio list New York Times, te pokazuje "alarmantne znakove" za dio demokratskih birača.

Anketa je objavljena osam mjeseci prije izbora u novembru i četiri dana prije superutorka, kada 15 saveznih država organizuje paralelno republikanske i demokratske predizbore. Gotovo je sigurno da će i Joe Biden i bivši šef države Donald Trump osvojiti nominaciju svojih stranaka.

Kada bi se birači danas morali izjasniti, 43 posto bi glasalo za Bidena, a 48 posto za Trumpa, pokazala je ta anketa koju su New York Times i Univerzitet Siena College realizovali na nacionalnom nivou. Anketa otkriva "niz alarmantnih signala za predsjednika unutar demokratskog biračkog tijela, posebno među ženama, crnim i latino biračima", kao i u dijelu radništva, piše New York Times.
 
Samo jedan od četiri birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a "većina misli da ekonomija stoji loše", dodaje list. Uprkos brojnim pravnim neuspjesima, bivši predsjednik "osvojio je 97 posto glasova onih koji su rekli da su glasali za njega i prije četiri godine, a gotovo niko od njegovih bivših pristaša nije rekao da želi glasati za Bidena.”

Suprotno tome, "Biden dobiva samo 83 posto svojih birača iz 2020., a 10 posto njih kaže da sada podržava Trumpa", dodao je New York Times. Uz ekonomiju, nelagodu unutar dijela demokratskog biračkog tijela izaziva i dob predsjednika Bidena (81), kao i njegova čvrsta podrška Izraelu koji ratuje u Gazi.

U novembru je, godinu dana prije predsjedničkih izbora, New York Times objavio anketu koja je pokazala da je Trump već ispred Bidena u pet od šest ključnih država, pri čemu aktualnom predsjedniku slabi podrška među mladima i manjinama.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.