10.3.2024. 9:42
0
Sikorski: Prisustvo NATO trupa u Ukrajini 'nije nezamislivo'
Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski kaže da prisustvo NATO snaga u Ukrajini „nije nezamislivo“ i da cijeni francuskog predsjednika što nije odbacio tu ideju, javio je AP.

Sikorski je to iznio tokom rasprave povodom obilježavanja 25. godišnjice prijema Poljske u NATO u petak u poljskom parlamentu, a Ministarstvo vanjskih poslova je komentare objavilo kasnije na engleskom jeziku.

Prošlog mjeseca francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se ne može isključiti mogućnost slanja zapadnih trupa u Ukrajinu, komentar koji je razbio tabu među saveznicima i izazvao negodovanje drugih lidera. Francuski zvaničnici su kasnije pokušali da razjasne Macronove primjedbe i suzbiju reakciju, istovremeno insistirajući na potrebi da se pošalje jasan signal Rusiji da ne može dobiti rat u Ukrajini.

Kremlj je upozorio da bi, ako NATO pošalje borbene trupe, direktan sukob između alijanse i Rusije bio neizbježan. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi takav potez rizikovao globalni nuklearni sukob.

Poljski premijer Donald Tusk bio je među onim evropskim liderima koji su prvobitno odbacili slanje trupa u Ukrajinu nakon Macronove izjave, rekavši: „Poljska ne planira da pošalje svoje trupe na teritoriju Ukrajine“.

Ali manje od dvije sedmice kasnije Sikorski je dao drugačiji ton. „Prisustvo NATO snaga u Ukrajini nije nezamislivo“, rekao je, prema tvitu Ministarstva vanjskih poslova. Rekao je da cijeni Macronovu inicijativu „jer se radi o tome da se Putin plaši, a ne da se mi plašimo Putina“.

Poljski predsjednik Andrzej Duda i Tusk otputovaće u utorak u Washington na sastanak u Bijelu kuću, u posjetu za koju se Poljaci nadaju da mogu iskoristiti da podstaknu Sjedinjene Američke Države da učine više da pomognu Ukrajini.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.