13.3.2024. 14:50
0
EU uvodi veliku promjenu oko saobraćajnih kazni
Predstavnici Vijeća EU i Evropskog parlamenta postigli su privremeni politički dogovor o direktivi koja bi trebala olakšati izvršenje kazni za vozače koji počine saobraćajne prekršaje u drugoj državi članici.

Privremeni politički dogovor, koji još moraju potvrditi Vijeće i Parlament da bi postao zakon, odnosi se na dopunu direktive iz 2015. o prekograničnoj razmjeni informacija o prekršajima u cestovnom saobraćaju.

“Revidirani zakon osigurat će jednak tretman za sve vozače u EU bez obzira na njihovo državljanstvo”, rekao je belgijski ministar za mobilnost Georges Gilkinet.

Nova direktiva sada će, osim najčešćih i najozbiljnijih prekršaja kao što su prekoračenje brzine ili vožnja pod uticajem alkohola i droga, uključivati i druge prekršaje. Među njima su nepoštivanje razmaka između vozila, ignorisanje zabrane preticanja, opasno preticanje, prekršaji pri parkiranju kao što je parkiranje preblizu raskrsnici ili zebri, prelazak pune bijele crte, vožnja u pogrešnom smjeru, nepoštivanje pravila o korištenju koridora za hitne slučajeve ili korištenje preopterećenog vozila.

Nakon što nova pravila budu i formalno usvojena, države članice imat će dvije i po godine za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.