17.3.2024. 16:36
1
Inspektor za hranu: Ova četiri proizvoda nikada ne kupujem u trgovini
Inspektori hrane provode smjernice koje je postavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) u raznim procesima povezanima s hranom, od nabave do distribucije, kako bi održali važne standarde koji štite javno zdravlje, prenosi britanski "Mirror".

Njihova uloga je ključna u osiguravanju da je ono što nam se prodaje sigurno, a uvjeti u kojima se pripremaju u skladu sa sigurnim standardima, a sada je jedan inspektor podijelio određene namirnice koje će uvijek izbjegavati dok kupuje hranu u supermarketu.

Nepasterizirano mlijeko, koje se obično naziva sirovim mlijekom, je na vrhu njihovog spiska. 

Za razliku od pasteriziranog mlijeka, koje se podvrgava procesu zagrijavanja kako bi se uklonili patogeni i produžio rok trajanja, sirovo mlijeko zadržava svoje prirodno stanje. 

Međutim, nedostatak pasterizacije predstavlja rizik za potrošače, jer sirovo mlijeko može sadržavati štetne klice kao što su salmonela, E. coli, listerija, brucela i više, istaknuli su u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Stručnjaci za sigurnost hrane općenito savjetuju da se ne konzumira sirovo mlijeko zbog inherentnih rizika povezanih s njim.

- Mnogi ljudi tvrde da sirovo mlijeko ima neke zdravstvene dobrobiti, ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako dolazi izravno iz pogona za preradu - rekao je prehrambeni kemičar dr. Brajan Kuok Le za Daily Express.

Sirove klice, kao što su klice rotkvice, lucerne i djeteline, predstavljaju izazove u smislu sigurnosti hrane. Iako se klice smatraju hranjivim dodatkom jelima, one također mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. 

Kao mjera predostrožnosti, savjetuje se potrošačima da temeljito operu klice prije konzumacije kako bi se smanjila vjerojatnost bolesti izazvane hranom. 

Prethodno narezani proizvodi, koji se obično nalaze u trgovinama mješovite robe i supermarketima, također izazivaju zabrinutost iz perspektive sigurnosti hrane.

Osim toga, prethodno narezane dinje su posebno osjetljive na rast bakterija zbog svoje vlažne i porozne prirode, prenosi "Mirror".

(Ajdin B.)

Hrana
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.