19.3.2024. 20:02
0
Putin održao govor pred nasljednicima KGB-a: "Neka krene lov na izdajice"
Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na lov na "izdajice" u svom obraćanju ruskoj Saveznoj službi sigurnosti (FSB) u utorak, nakon što je osvojio novi predsjednički mandat.

"Treba ih identificirati i kazniti", rekao je Putin osjetno gnjevnim tonom. "Kaznit ćemo ih bez vremenskog ograničenja, gdje god da jesu", kazao je, dodavši da Rusija neće zaboraviti izdajice koje su počinile zločine protiv države.

Putin se posebno osvrnuo na ukrajinske napade na pograničnu Belgorodsku oblast, gdje je nedavno došlo do civilnih žrtava. Intenzivni napadi dogodili su se u regiji tokom predsjedničkih izbora između petka i nedjelje. Ruski je predsjednik govorio o terorizmu, čija je svrha bila poremetiti glasanje. Optužio je "terorističke grupe i skupine za sabotažu" koje djeluju pored ukrajinskih snaga, plaćenika i drugog "ološa". Potonje bi se moglo odnositi na ruske građane koji su prebjegli na ukrajinsku stranu.

Predsjednik Rusije je također pozvao FSB da sarađuje s drugim obavještajnim službama u jačanju protuterorističkog djelovanja. "Suočavamo se sa snažnim i opasnim protivnikom koji u svom arsenalu ima širok raspon informacija, tehničkih i financijskih resursa", poručio je Putin.

Prisjetio se eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru 2022. godine: "Potrebno je također ojačati graničnu sigurnost, primjerice većom učinkovitošću mobilnih jedinica."

Referirao se na kopnene i pomorske granice, među kojima je i Crno more, gdje su ukrajinske snage bile uspješne protiv ruske mornarice. FSB je, među ostalim, odgovoran za zaštitu ruskih granica. Inače, FSB je dio ruske obavještajne zajednice zajedno s vojnom obavještajnom službom GRU i vanjskom obavještajnom službom SVR, i nasljednik je KGB-a.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.