22.3.2024. 19:30
0
Benjamin Netanyahu opet prijeti ubijanjima: Napast ćemo Rafah sa ili bez SAD-a!
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da je Izrael spreman sam, bez američke podrške, nastaviti "rat protiv Hamasa".

Blinken se sastao u četiri oka s Netanyahuom ne bi li osigurao dopremu više hrane u Pojas Gaze. To mu je šesta turneja po Bliskom istoku od početka rata 7. oktobra 2023. godine.

Netanyahu je rekao Blinkenu da cijeni američku podršku izraelskoj borbi protiv Hamasa i da shvata potrebu da se zaštite civili. No, ponovio je da će izvesti kopneni napad na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca.

- Rekao sam također da nikako ne možemo poraziti Hamas, a da ne idemo u Rafah i eliminišemo ostatak bataljona ondje. I rekao sam mu da se nadam da ćemo to učiniti uz podršku SAD-a, ali ako budemo morali - učinit ćemo to sami - kazao je Netanyahu u video obraćanju novinarima.

Izrael tvrdi da je Rafah posljednje utočište za Hamasove militante i da planira evakuisati civile prije kopnenog napada.

Washigton smatra da bi kopnena ofanziva bila "greška" i da bi nanijela previše štete ljudima koji su se ondje skonili.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.