5.4.2024. 19:30
0
Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir podnosi ostavku
Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir rekla je danas da će podnijeti ostavku i kandidovati se za predsjednicu, objavili su javni medijski servis RUV i dnevni list Morgunbladid.

I dalje nije poznato ko će naslijediti Jakobsdottir na premijerskoj dužnosti, koju obnaša od 2017. godine.

- Odlučila sam zatražiti da me se oslobodi položaja premijerke Islanda i kandidovati se na nadolazećim predsjedničkim izborima - rekla je Jakobsdottir u videoporuci.

Island će 1. juna održati izbore za predsjednika, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i ne učestvuje u donošenju odluka o javnim politikama.

Otočna država s gotovo 400.000 stanovnika suočava se s neizvjesnošću nakon što su nedavne vulkanske erupcije dovele do toga da su hiljade ljudi do daljnjeg evakuisane, što dodatno remeti ekonomiju s visokom inflacijom i sve višim kamatnim stopama.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.