7.4.2024. 16:49
0
Netanyahu: Nema prekida vatre u Gazi bez povratka talaca
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da neće biti prekida vatre u Pojasu Gaze bez oslobađanja talaca koje drži Hamas.

"Jasno sam rekao međunarodnoj zajednici da neće biti prekida vatre bez povratka talaca. To se jednostavno neće dogoditi", rekao je Netanyahu tokom sastanka vlade i dodao:

"Odlučni smo postići potpunu pobjedu u ratu, vratiti sve naše zarobljenike, dovršiti eliminaciju Hamasa u cijelom Pojasu Gaze, uključujući Rafah, i osigurati da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu."

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada početkom oktobra od strane Hamasa, u kojem je ubijeno gotovo 1.200 ljudi.

Gotovo 33.200 Palestinaca je od tada ubijeno, a gotovo 75.900 povrijeđeno usljed masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Netanyahu je, na dan kada se navršava šest mjeseci od početka napada, ustvrdio da su postignuća u Gazi "značajna".

"Izrael nije taj koji sprečava dogovor. Hamas sprečava dogovor", rekao je te dodao: "Hamas se nada da će unutrašnji i vanjski pritisak natjerati Izrael na kapitulaciju. To se neće dogoditi."

Hamas, za koji se vjeruje da drži gotovo 130 izraelskih talaca, zahtijeva prekid izraelske ofanzive na Pojas Gaze u zamjenu za bilo kakav dogovor o taocima s Tel Avivom.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.