21.4.2024. 10:17
0
Dva helikoptera japanske mornarice sa osam članova posade srušili se u more
Vjeruje se da su se dva helikoptera japanske mornarice sa osam članova posade srušila u Tihom okeanu južno od Tokija tokom noćne vježbe, a spasioci su tragali za nestalima, rekao je japanski ministar odbrane, javlja AP.

Dva helikoptera SH-60K koji pripadaju Pomorskim snagama samoodbrane i sa po četiri člana posade, izgubila su kontakt kasno u subotu u blizini ostrva Torishima u Pacifiku, oko 600 kilometara južno od Tokija, rekao je novinarima ministar odbrane Minoru Kihara. Uzrok nesreće nije odmah poznat, rekao je Kihara, dodajući da zvaničnici daju prioritet operaciji spašavanja.

Jedan od osam članova posade izvučen je iz vode, ali nije poznato njegovo ili njeno stanje. Zvaničnici su i dalje tragali za ostalih sedam.

Ministarstvo odbrane je rasporedio osam ratnih brodova i pet letjelica za potragu i spašavanje nestale posade. Pronašli su fragmente za koje se vjeruje da su iz jednog od SH-60K, rekao je Kihara. „Vjerujemo da su se helikopteri srušili“, rekao je.

Helikopteri koje je dizajnirao Sikorsky, poznati kao Seahawk, bili su na noćnoj protivpodmorničkoj obuci, rekao je Kihara. Jedan izgubljen kontakt u 22:38 nakon slanja signala za hitne slučajeve. Drugi je izgubio kontakt oko 25 minuta kasnije.

Subotnja obuka je uključivala samo japansku mornaricu i nije bila dio multinacionalne vježbe, rekli su zvaničnici odbrane. Rekli su da u tom području nisu primijećeni strani avioni ili ratni brodovi.

Nesreća se dogodila godinu dana nakon što se UH-60 Blackhawk kopnenih snaga srušio kod jugozapadnog japanskog ostrva Miyako, ostavivši svih deset članova posade mrtvih. U januaru 2022., srušio se borbeni avion F-15, pri čemu su poginula dva člana posade.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.