24.4.2024. 11:26
0
Slučaj na Kubi: Kanađanin umro tokom odmora, porodici poslali pogrešno tijelo
FOTO: Screenshot/x
Faraj Jarjour umro je 22. marta od srčanog udara dok je bio na odmoru s porodicom u Varaderu na Kubi.

Mjesec kasnije njegovog tijela još nema. porodica navodi da su im s Kube poslali krivo tijelo, a da su pravi posmrtni ostaci Jarjoura nestali.

Prodica, koja živi u Lavalu u Quebecu, bila je na plaži u odmaralištu u Varaderu kada je 68-godišnjag doživio srčani udar. Nije bilo ljekara u blizini te su morali čekati sat i po prije dolaska hitne pomoći. Zatim su čekali još sedam sati kako bi se organizirao prijevoz tijela u Havanu, gdje se nalazila najbliža mrtvačnica. 

Dužnosnici iz kanadske ambasade su im savjetovali da odmah otputuju natrag u Kanadu i da od tamo organiziraju prijevoz tijela kući. Kada su stigli u Kanadu, vlasti su im kazale kako za prijevoz tijela trebaju platiti 10.000 kanadskih dolara (6.800 eura). 

Porodica je platila navedeni iznos, ali kanadske vlasti ih nisu kontaktirale nekoliko sedmica. Zatim su dobili obavijest da će njegovi posmrtni ostaci stići 18. aprila. Tijelo koje je dopremljeno u Quebec, zajedno s smrtovnicom i putnim ispravama, nije pripadalo Jarjouru. 

U pogrebno poduzeće je stiglo tijelo čovjeka s bujnom kosom, tetovažama i koji je bio puno mlađi od Jarjoura. Ruske konzularne službe u Kanadi kasnije su identificirale muškarca kao ruskog državljanina, piše BBC.

Porodica navodi da je tijelo neimenovanog Rusa još uvijek u Kanadi, dok posmrtnim ostacima Jarjoura nema ni traga. Optužila je kanadske vlasti za nemar jer im konzularne službe nisu priskočile u pomoć. 

Kanadske vlasti navode da u slučaju smrti kanadskog državljanina na Kubi, ambasada pomaže pri prijenosu novca lokalnim pogrebnim službama. Porodice su poručile da kontaktiraju Asistur, kubansko medicinsko osiguravajuće društvo koje je bilo odgovorno za isporuku tijela. 

Porodica nije nikada bila u direktnom kontaktu s Asisturom jer su svu logistiku oko prijevoza tijela organizirale kanadske vlasti. I dalje traje potraga za posmrtnim ostacima Faraja Jarjoura.

KanadaKuba
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.