24.4.2024. 17:34
0
Najnovija vijest: Joe Biden potpisao slanje pomoći Ukrajini
Predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu, 24. aprila zakon o paketu pomoći koji pruža ključnu vojnu pomoć Ukrajini, čime se zaključuju mjeseci mukotrpnih pregovora i rasprava.

Četiri zakona su spojena u jedan paket pomoći, koji je Senat usvojio kasno u utorak navečer i vrijedan ukupno 95 milijardi dolara, uključuje gotovo 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik.

Paket također uključuje zakon koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikToka u Sjedinjenim Američkim Državama - dajući kineskoj matičnoj kompaniji ByteDance otprilike devet mjeseci da ga proda ili će biti zabranjen u trgovinama aplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako javlja CNN  da je ranije ove godine, Biden je naznačio svoje namjere da napravi značajne ustupke u vezi s imigracijom ako bi Kongres nastavio s zakonom o pomoći. Republikanci u Kongresu zahtijevali su te ustupke, ali su se povukli s tog pitanja nakon što je bivši predsjednik Donald Trump signalizirao svoje protivljenje dopuštanju Bidenu da ostvari pobjedu u pitanju na kojem Trump želi kampanjati.

Konačan glas u Senatu bio je 79-18. Petnaest republikanaca glasalo je protiv zakona zajedno s trojicom demokrata. Među demokratima koji su glasali protiv zakona bio je senator Bernie Sanders, koji je proveo vrijeme s Bidenom ranije ove sedmice i rekao da je protiv daljnjeg američkog financiranja rata Izraela u Gazi, koji je ubio desetine hiljada Palestinaca.

Učinci zakona bit će najbrže i najviše osjetni na bojištima u Ukrajini, čiji su vojnici suočeni s nedostatkom streljiva i gubicima na bojištu zbog nedostatka američke pomoći ove godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.