27.4.2024. 18:26
0
Američke studentske demonstracije za Palestinu se prelile na Evropu
Studenti u Parizu blokirali su u petak pristup zgradi kampusa na francuskom univerzitetu, dok se propalestinske demonstracije šire po evropskim gradovima, nakon demonstracija u univerzitetskim kampovima širom Sjedinjenih Američkih Država.

Studenti su zauzeli zgradu centralnog kampusa pariškog instituta za političke studije, poznatog kao Sciences Po, a desetine drugih blokiralo je njen ulaz.

Studenti inspirirani kampovima solidarnosti u Gazi u kampusima u Sjedinjenim Državama blokirali su u petak pristup zgradi kampusa na prestižnom francuskom univerzitetu koristeći kante za otpatke, drvene platforme i druge predmete.

Zauzimanje pariškog univerzitetskog kampusa uslijedilo je nakon što je policija razbila odvojeni protest u amfiteatru Univerziteta ispred jednog od njegovih pariških kampusa.

Desetine studentskih demonstranata okupile su se na prozorima zgrade, uzvikujući slogane i držeći plakate na kojima je pisalo "Svi smo mi Palestinci".

Studentski protesti u američkom stilu, koji su započeli nakon višemjesečnog genocidnog rata izraelskog režima protiv Palestinaca u opkoljenom Pojasu Gaze, započeli su u Sjedinjenim Državama, a sada su se proširili na evropske prijestolnice, kao i na Australiju.

U njemačkom glavnom gradu Berlinu, nekoliko osoba je uhapšeno dok je policija nasilno čistila kamp demonstranata kod njemačkog Parlamenta.

CNN news channel javio je da su se studenti okupili ispred University College u Londonu (UCL) u znak protesta zbog odnosa ovog univerziteta sa akademskim institucijama izraelskog režima.

Video prikazuje gomilu studenata ispred glavnog kampusa Univerziteta u ulici Gower u centru Londona, kako nose plakate podrške Palestini.

Studenti Univerziteta Warwick u Engleskoj također su demonstrirali u petak u znak podrške Palestini.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.