28.4.2024. 20:51
0
Macron: Francusko nuklearno oružje treba biti dio debate o evropskoj odbrani
Francusko nuklearno oružje trebalo bi biti dio debate o evropskoj odbrani, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron skupini regionalnih novina u nedjelju, izazvavši oštre kritike političkih oponenata uoči EU izbora u junu.

Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju odbrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju evropsku odbranu, dok je iznosio svoju viziju nametljivije Evropske unije na globalnoj pozornici, rekavši "Evropa bi mogla umrijeti".

U intervjuu koji je organizirala EBRA, skupina francuskih regionalnih novina s istoka zemlje, rekao je da bi "uvjerljivija evropska odbrana" trebala ići dalje od zaštite koju nudi NATO.

- To bi moglo značiti korištenje proturaketnih štitova, no moramo se pobrinuti da blokiraju sve projektile i odbiju korištenje nuklearnog oružja, rekao je.

Po pitanju nuklearnog oružja, i dok je francuska doktrina da ih se koristi u trenutku kad se zaprijeti francuskim vitalnim interesima, Macron je rekao da je otvoren tome da tim interesima pridoda više "evropsku dimenziju".

- U korist sam otvaranja ove debate, koja bi stoga trebala uključivati proturaketnu odbranu, oružje dugog dometa i nuklearno oružje za one koji ga imaju ili koji na svome teritoriju imaju američko nuklearno oružje, rekao je.

Njegovi oponenti s desnice i ljevice su ga kritizirali u nedjelju.

- Macron postaje nacionalna opasnost, rekao je evropski zastupnik krajnje desnice Thierry Mariani na X-u.

- Ovi komentari posebice su ozbiljni. Zadiremo u živac francuskog suvereniteta, rekao je eurozastupnik Francois-Xavier Bellamy, koji će predvoditi desničarsku stranku LR na EU izborima u intervjuu na radijskoj stanici Europe 1.

Ljevičarski francuski zastupnik Bastien Lachaud na X-u je poručio da "nuklearno odvraćanje ne može biti dijeljeno":

- Pod krinkom odbrane evropskog tla, Macron želi likvidirati francusku stratešku autonomiju, ustvrdio je Lachaud.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.