4.5.2024. 14:38
0
Rusi tvrde: NATO se sprema za potencijalni sukob s Rusijom
FOTO: screenshot/x
Četveromjesečne vojne vježbe NATO -a u blizini ruske granice, poznate pod nazivom Steadfast Defender, smatraju Rusi, dokaz su da se savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom.

Portparolka Marija Zaharova odbacila je optužbe NATO - a ove sedmice da je Rusija uključena u hibridne napade na svoje države članice, rekavši da je to obmanjujuća "dezinformacija" čiji je cilj odvratiti pažnju ljudi od aktivnosti Saveza.

Kazala je kako je "NATO bio taj koji je vodio hibridni rat s Rusijom podupirući Ukrajinu oružjem, obavještajnim podacima i finansijama.

- Trenutno se u blizini ruskih granica odvija najveća NATO-ova vježba od Hladnog rata Steadfast Defender. Prema njihovom scenariju, akcije koalicije protiv Rusije se uvježbavaju koristeći sve instrumente, uključujući hibridno i konvencionalno oružje", rekla je u izjavi.

Dodala je kako je to jasan znak da se NATO sprema za rat.

- Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za "potencijalni sukob s nama" - kazala je Zaharova.

Odnosi između Rusije i Zapada su na najnižem nivou od Hladnog rata nakon početka ruskog vojnog sukoba u Ukrajini 2022. godine.

Najavljujući početak vježbi u januaru, NATO je saopćio da će u vježbi učestvovati 90.000 vojnika, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle ojačati evropske saveznike u zemljama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako se sukob rasplamsa.

Rusija je u to vrijeme saopćila da su vježbe označile "neopozivi povratak" saveza na postavke hladnog rata.

NATORusija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.