23.6.2024. 22:10
0
Broj umrlih hadžija porastao na 1301
Broj smrtnih slučajeva na ovogodišnjem hadžu iznosi 1301, rekao je danas ministar zdravstva Saudijske Arabije Fahad Al-Jalajel.

Ministar, čije je riječi prenijela državna televizija, rekao je da je uzrok smrtnih slučajeva "prevaljivanje velikih udaljenosti pod suncem bez adekvatnog zaklona i udobnosti."

Među mrtvima je puno starijih ljudi i onih koji su patili od hroničnih bolesti.

Oko 83 posto smrtnih slučajeva čine oni kojima nije bilo odobreno hodočašće, rekao je.

Svake godine desetine hiljada vjernika pokušaju učestvovati na hadžu bez službene dozvole koju se plaća i dodjeljuje po kvotama, a koje omogućuju pristup klimatiziranim prostorima.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svaki musliman koji to može priuštiti obavezan je ispuniti tu vjersku dužnost barem jednom u životu.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.