29.9.2024. 8:58
1
Izrael objavio snimak kako razara mete: Kopneni napad već počeo?
Prema tvrdnjama dvojice američkih dužnosnika, moguće je da će započeti ili su tek započele "male operacije ili ulazak preko granice" izraelskih vojnika u Libanon, prenosi ABC News.

Čini se da Izrael još nije do kraja odlučio hoće li pokrenuti kopnenu operaciju, ali je spreman za nju, rekli su dužnosnici. Ako dođe do kopnene operacije, njezin opseg će vjerojatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključ je ispunjenje obećanja Izraelcima da će se deseci hiljada raseljenih iz sjevernog Izraela moći vratiti kući. Da bi se to postiglo, obezglavljivanje Hezbollaha nije dovoljno, rekli su dužnosnici.

Američki dužnosnici obaviješteni su "u zadnjem trenutku" o atentatu na vođu Hezbollaha Nasrallaha prije nego što se dogodio zračni napad, rekli su dužnosnici.

Američki ministar obrane Lloyd Austin eksplodirao kada ga je izraelski ministar obrane Yoav Gallant obavijestio o Nasrallahu, otkrili su.

- SAD snosi puno rizika za događanja u regiji, a nije dobio obavijest da se na vrijeme pripremi za moguće neprijateljske odgovore na atentat, što se nije svidjelo američkim dužnosnicima, rekli su.

Jedan od dužnosnika istaknuo je da bi američki "interesi u regiji mogli biti teško oštećeni" ako američki dužnosnici izgube kontakte s Izraelcima te da u ovom trenutku SAD ima dovoljno tolerancije.

Izvori su rekli da je Nasrallah do samog kraja zahtijevao da se prekid vatre Hezbollaha veže uz prekid vatre u Gazi.

Diplomatija ostaje jedino održivo dugoročno rješenje, čak i ako vojna akcija pripremi teren za to, rekli su dužnosnici.

Izraelska vojska saopćila je da je tokom noći pogodila desetke ciljeva Hezbollaha u Libanonu.

Gađali su, između ostalog, raketne sisteme koji su bili usmjereni prema izraelskom teritoriju te infrastrukturu u kojoj je skriveno oružje.


Na X-u je IDF objavio video kompilaciju napada koje su dosad izveli na raznim lokacijama širom Libanona.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.