30.6.2016. 17:11
0
BHRT: Nisu učinjeni značajniji pomaci na rješavanju problema naplate RTV takse
Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine je razmotrio situaciju nakon najave o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa od 30. juna i zaključio da u prethodnom periodu nisu napravljeni značajniji pomaci u smislu rješavanja problema naplate RTV takse i načina otplate dugovanja entitetskih emitera prema BHRT-u.

Smatraju da, ako se tome doda i činjenica da sa 30. junom faktički prestaje i privremeni način finansiranja javnih emitera putem prikupljanja takse preko računa za fiksne telefone tri dominantna telekom operatera, pokazuje se da je prethodna odluka o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa bila iznuđena i da je najavila razvoj situacije kojoj upravo svjedočimo.

Napominju da je BHRT, radi smanjenja troškova, produkciju vlastitog programa od početka juna sveo isključivo na informativne emisije i sportski program, i to nakon što je, prvenstveno, vlastitim naporima uspio osigurati emitiranje Evropskog prvenstva u nogometu.

Ističu da su upravo programske obaveze prema EURU i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici glavni razlozi za prolongiranje primjene odluke o privremenom prekidu produkcije i emitovanja programa, koja je trebala stupiti na snagu 30. juna.

Upravni odbor BHRT-a je pozdravio usvajanje izmjena Zakona o javnom RTV sistemu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u prvom čitanju i pozvao predstavnike političkih partija da pokažu odgovornost i usvoje izmjene Zakona, nakon isteka amandmanske faze, i u drugom čitanju, što bi se trebalo dogoditi u narednih desetak dana.

Ukoliko bi došlo do takvog razvoja situacije, to bi bio znak za Upravni odbor da, zajedno s menadžmentom i svim uposlenicima BHRT, učini dodatne napore kako bi se programska funkcija javnog medijskog servisa BiH održala do konačnog rješenja stabilnog i efikasnog načina naplate RTV takse.

Upravni odbor je informisan da nije bilo nikakvog odgovora Poslovodstva Federalne radio-televizije na javni poziv BHRT-a za održavanje sastanka na kojem bi bio dogovoren način plaćanja dugovanja za korištene usluge BHRT-a, koja su u prvih pet mjeseci 2016. dostigla 1.854.177,62 KM.   

S tim u vezi, Upravni odbor BHRT je naložio poslovodstvu BHRT da primjeni mjere smanjenja obima usluga koje BHRT daje RTV FBiH, zbog nemogućnosti daljeg finansiranja istih iz višemjesečnog nedostatnog priliva sredstava, saopćeno je iz BHRT-a.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.