14.12.2016. 14:28
0
Stigla kazna iz Evrope: BHRT, FTV i RTRS od danas više ne mogu preuzimati vijesti preko EBU-a
Članicama Javnog RTV servisa BiH od danas je onemogućen pristup evrovizijskoj razmjeni vijesti.

S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcionisanje evrovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da ni jedan od emitera - BHRT, RTRS i FTV, od danas ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko Evropske radiodifuzne unije /EBU/. 

Na taj način stupile su na snagu sankcije trećeg stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze prema EBU, prenosi BHRT. 

Dugovi BHRT-a prema EBU-u su nagomilani, jer Javni servis BiH nije mogao da servisira visoke račune zbog stalnog pada naplate RTV takse. 

EBU je ljetos zaprijetio BHRT-u da, zbog duga od 6,5 miliona KM, neće biti dozvoljeno prenošenje Evropskog prvenstva u fudbalu, ali je građanima, ipak, omogućeno da gledaju prenose, jer je parlament BiH trebalo da usvoji novi način finansiranja javnih emitera. 

"Nažalost, to se ni do danas nije dogodilo, pa je nastavljeno gomilanje dugova. 

U parlamentu BiH oboreni su svi prijedlozi za efikasniju naplatu RTV takse, a nije izglasan ni prijedlog da telekom operateri nastave da prikupljaju taksu po starom principu naplate, uz koji su emiteri samo preživljavali, bez mogućnosti za ozbiljne programske iskorake i tehnički razvoj", navode iz BHRT-a. 

Iz BHRT-a ističu da su dovedeni u situaciju da je proizvodnja programa postala gotovo nemoguća misija, a sve češće se pominje i prestanak rada ove medijske kuće. 

(Srna)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.