16.9.2020. 18:46
3
Večeras premijerno prikazivanje filma o generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu
Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber" u Domu mladih - KSC Skenderija večeras će premijerno prikazati dokumentarni film “Oficir, a veliki džentlmen”.

Film je posvećen generalu Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, ratnom komandantu Prvog korpusa Armije BiH, koji je dao veliki doprinos odbrani Sarajeva i BiH.

Koprodcent Rusmir Hanić u izjavi za Fenu, kazao je da je film napravljen od 23  izjave prijatelja Mustafe Hajrulahovića, kao i 19 izjava koje su uzete 1998. godine, kada je general umro.  

- Radi se o ljudima koji su dali svoje intimne  komentare o Talijanu. Pri tom smo  iskombinovali neke unikatne snimke koje ovaj film ima. Iz svih tih stvari pokušali smo da sastavimo jednu priču, koji izgleda respektabilno u 67 minuta. Autorstvo filma pripada Omeru Hadroviću, predsjedniku Udruženja Haber - kazao je Hanić.   

 Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH – produkcija “Haber”  već nekoliko godina snima dokumentarne filmove koji prezentiraju mnoštvo nepoznatih činjenica i detalja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Udruženje je do sada snimilo 12 filmova iz ratne tematike, te izdalo 10 knjiga.

 Na premijeri  filma “Oficir, a veliki džentlmen” će govoriti predsjednik Udruženja Haber Omer Hadrović, koprodicent Rusmir Hanić,  načelnik Općine Centar, general Nedžad Ajnadžić, te predstavnik boraca Armije BiH.     

 Dokumentarni film “Oficir, a veliki džentlmen” gledaoci će moći premijerno da pogledaju u programu Televizije Sarajevo večeras u 21.10 sati.

 General Mustafa Hajrulahović rođen je 22. januar 1957. godine u Banja Luci, a umro je 8. marta 1998. Završio je Vojnu pomorsku akademiju u Splitu 1979. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Dio rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (od 1. septembra 1992. do  18. augusta 1993), a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uživao je veliku popularnost među vojnicima Armije, ali i običnim narodom. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj. Sahranjen je uz sve počasti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

(Fena)

3
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.