26.12.2020. 22:45
0
Sudan prvi put u historiji kandidovao film za Oskara
Gotovo dvije godine od svrgavanja autokrate Omara al-Bašira Sudan preduzima korake da se ponovo uključi u međunarodnu zajednicu iz koje je dugo bio izopšten, što uključuje i industriju filma.
Prvi put u svojoj istoriji Sudan je kandidovao jedan svoj film za nagradu Oskar, “Umrijećeš u dvadesetoj” (You Will die at 20), čiji producenti su konzorcijum evropskih i egipatskih kompanija a reditelj i glumci su iz Sudana. 

Film će se takmičiti u kategoriji za najbolji međunarodni dugometražni film.

Priča prati mladića kome je neposredno poslije rođena predskazano da će umrijeti u 20. godini, što baca sjenku na njegove godine odrastanja, paralelno sa teškoćama sa kojima se suočava cijela generacija mladih u Sudanu. Film je zasnovan na kratkoj priči sudanskog pisca Hamura Zijada. Kritičari navode da on pokazuje da se ponovo budi kulturna scena zemlje poslije decenija opresije. 

Sniman je u jeku masovnih demonstracija protiv Al Bašira koga je svrgnula vojska u aprilu 2019. poslije gotovo 30 godina na vlasti.

- To je bila avantura. Bili su protesti na ulici koji su prerasli u revoluciju do početka snimanja -  rekao je reditelj Amdžad Abu Alal za AP. 

(Mirza Malović)
Sudan
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.