27.10.2017. 11:15
3
Džumhur: Djevojka Dejana mi je velika podrška. Mnogi su proigrali kada su se skrasili i pronašli nekog pored sebe
Nakon pobjede na startu teniskog turnira u Beču najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur poražen je sinoć od Tsonge u osmini finala. Damira sada očekuje turnir u Parizu koji je ujedno i posljednji ove sezone.

Teniser se iz Beča javio uživo u program N1 televizije gdje je napravio malu rekapitulaciju sezone, te s nama podijelio planove.

On je kazao da je posljednji meč u Beču, koji je izgubio protiv Tsonge (2:1) iako je imao meč loptu, bio dobar i zanimljiv.

"Šteta što nisam pobijedio. Imao sam jednu šansu u tiebreaku gdje sam imao meč loptu, ali nažalost nisam uspio. Tsonga je odigrao fenomenalan poen i meč se preokrenuo. On je počeo igrati odlično, servisao je dobro, a ja sam u tom trenutku pao. Bilo je teško da se vratim u igru. Zasluženo je pobijedio", izjavio je Džumhur.

U trećem setu bh. teniser je djelovao nervozno, a imao je i žustru raspravu sa sudijom.

"Bio sam nervozan. Najviše mi je smetalo što sam prvi meč igrao na terenu br. 1, a ovaj na centralnom. Velika je razlika. Na terenu br. 1 manje leti loptica, a na centralnom kao da ste na drugom turniru. Tsongi je to bio drugi meč na centralnom terenu. Ipak tu nema izgovora, ali jednostavno mi je smetalo da u nekim trenucima kada je bitno mogu igrati slobodnije."

Ipak, ono što je najviše zasmetalo Džumhuru bila je reakcija sudije na samom kraju meča.

"Pri rezultatu 5:1 za Tsongu on je promašio čistu loptu sa dva metra od mreže, gdje sam ja postavio reket i krenuo prema drugoj strani misleći da je gotov poen. To rade teniseri, kada je rezultat 5:1 i znate da je blizu kraj. Tsongi je zasmetalo što nisam nastavio igrati, a sudija me opomenuo na što nije imao pravo. Supervisor mi je rekao poslije meča da je sudija reagovao zbog Tsongine reakcije i da ja nisam napravio ništa pogrešno. Tsonga je krivio mene, a on je promašio sa dva metra. Ipak to je sve igra i nakon meča on mi se izvinio i sve je bilo uredu", ispričao je Džumhur.

Džumhur igra nabolji tenis u karijeri, a iza njega su dva ATP naslova ove sezone - oba u Rusiji.

"Šalili smo se da bih trebao uzeti rusko državljanstvo. Ne znam zbog čega sam u Rusiji tako dobro igrao dva puta. Poklopili su se stvari, ali baš u Rusiji jedina dva ATP turnira koji oni imaju sam osvojio. Jedini sam igrač koji je povezao St. Petersburg i Moskvu. Nešto ima posebno", mišljenja je Damir.

Našeg tenisera očekuje još jedan turnir ove sezone, onaj u Parizu, iako je imao dilemu da li da zaigra u Francuskoj.

"Iskreno poslije sinoćnjeg meča sam razmišljao da li da idem u Pariz ili ne. On je za mene svakako zadnji turnir u sezoni. Ipak sam odlučio da odem i pokušavam završiti sezonu među prvih 30 igrača i na dobrom sam putu da to ostvarim, bez obzira na rezultat u Parizu", rekao je Džumhur koji će u Parizu morati da igra i kvalifikacioni meč s obzirom na lošiji ranking prošle godine.

Džumhur je na meču protiv Tsonge imao problema i sa povredom koju vuče od finala Moskve.

"Imao sam problema s preponom lijeve noge, tako da ne znam koliko je pametno ići tamo i igrati. Ako ne bude 100 posto uredu, uvijek mogu otkazati turnir kada tamo dođem. Pokušat ću i vidjeti koliko mogu. Povreda nije velika ali za mene je jučer bila jako zabrinjavajuća. Ne bih volio da se povrijedim na posljednjem turniru u sezoni. Važno mi je da sezonu završim zdrav."

Kakav je osjećaj biti mežu 30 najboljih igrala svijeta?

"Osjećaj je fenomenalan. Definitivno je da ću biti nosioc na prvom Grand slamu iduće sezone, odnosno da ću biti među 32 povlaštena igrača. Biti nosioc je velika stvar. Nisam previše razmišljao jer sam igrao turnir za turnirom. Takav je tenis. I nakon velikih rezultata nema vremena za slavlje, ide se dalje i igra se dalje. Nakon osvojenog turnira odmah igrate meč, pa ako izgubite razmišljate više o porazu, a ne o osvojenom turniru", kazao je Džumhur koji je otkrio da je presretan i prezadovoljan krajem sezone.

Naglašava da se ne želi zaustaviti, jer osjeća da može još pokazati.

"Vidio sam da mogu, ali trebalo je vrijeme da sazrijem. Prvih pola godine nove sezone želim iskoristi da još napredujem. Trenutno sam 31. igrač svijeta, a po live rankingu ću biti 30. nakon pobjede Gasquetaa sinoć. Ako Kohlschreiber izgubi ja ću biti 30., a sedmicu poslije Gasquets gubi 90 bodova iz Pariza, a ako izgubi danas ja bih mogao završiti sezonu kao 29. igrač. Zavisi sve od igrača drugih. U najgorem slučaju završit ću sezonu kao 31.", ispričao je Džumhur za N1.

Damirova djevojka, Dejana Živković, često se može vidjeti na tribinama. Među ljubiteljima tenisa u posljednje vrijeme se često kaže da "od kada je Dejana počela pratiti Damira, on stalno pobjeđuje". Koliko ti pomaže psihički i da li je i ona zaslužna za rezultate?

"Sigurno da to ima veze. Mi teniseri volimo kada imamo mir van terena i to je dokazano bezbroj puta. Veliki broj igrača je proigrao kada se skrasio i pronašao nekoga pored sebe. To mnogo utiče. Ona je velika podrška, uz moju porodicu. Ima nešto posebno između nas kada sam na terenu. Siguran sam da je to mnogo pomoglo i nadam se da ćemo nastaviti tako", izjavio je Džumhur.


(Admir Oručević)

3
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.