24.9.2017. 22:40
0
Slomljeno srce zaista boli: Evo šta nauka kaže o prekidu veze
Vjerovatno ne postoji osoba koja nije prošla pakao prekida veze. Radi se o vrlo traumatičnom iskustvu, složit će se svi, a to potvrđuju i zanimljive naučne analize.

Ako ste i vi bili u fazi kad ste nakon prekida željeli izbombardirati bivšeg/bivšu s gomilom SMS-ova ili ga/nju nazvati iz kluba u sitne noćne sate, niste jedini! A čak postoji i naučno objašnjenje za takve porive, piše “Tportal“.

Naučnici kažu da su sve te spomenute reakcije na prekid sasvim uobičajene, a najbolji je lijek za slomljeno srce razgovor s porodicom, prijateljima, pronalazak novih hobija, intenzivniji društveni odnosi, nova frizura, šoping… I nemojte se sramiti svojih reakcija.

Analizom tih nepromišljenih postupaka pokazalo se da su za sve krivi hormoni i to, ironično, baš oni koji daju onaj dobro poznati osjećaj zaljubljenosti kad lebdite iznad zemlje. Zato kad doživimo prekid, naš mozak reagira tako da traži svoju dozu romantike pa zato često reagiramo potpuno nekontrolirano.

Dr. Lucy Brown, profesorica neurobiologije sa sveučilišta “Albert Einstein” u New Yorku koja je proučavala reakcije u mozgu dok smo u stadiju zaljubljenosti, objasnila je kako je ta motivacija za “fiksom” romantike jača od svih drugih oblika društvenog odbijanja.

– Druga društvena odbacivanja u stanju smo racionalno doživjeti… Zbog toga prekid osjećamo kao nešto što nam mijenja život iz temelja pa se uključuju sistemi koji su na istom nivou kao kad osjećamo glad ili žeđ – objasnila je neurologinja.

Čak su i neka medicinska istraživanja dokazala da slomljeno srce boli.

Naime, pokazalo se da su osobe koje su prekinule vezu, a bile su povrgnute magnetskoj rezonanci, imale veću aktivnost u regiji mozga koja registrira fizičku bol nego što je uobičajeno.

To je ujedno i okidač za otpuštanje hormona stresa poput kortizola i adrenalina, pa osobe osjećaju mučninu, poteškoće s disanjem i slabljenje srčanog mišića.


(Admir Oručević)
 


 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.