5.12.2017. 22:30
0
Austrija odlučila: Moguće sklapanje istospolnih brakova od 2019. godine
Najviši austrijski sud presudio je da istospolni parovi mogu da se vjenčaju najkasnije od 2019. godine, uvodeći tu konzervativnu alpsku zemlju u istu grupu s desecima drugih evropskih zemalja.

- Ustavni sud poništio je odlukom od 4. decembra 2017. pravnu regulativu koja spriječava takvim parovima da se vjenčaju - navodi se u saopćenju suda objavljenom u utorak.

Ipak se dodaje da trenutna pravila ostaju na snazi do 31. decembra 2018. dok austrijski parlament prije toga ne promjeni zakon.

Lezbijski par kome je uskraćeno pravo na brak, koji je podnio tužbu sudu skupa s četiri ostala para, sada, međutim, može da stupi u brak.

Holandija je u aprilu 2001. postala prva zemlja u svijetu koja je omogućila istospolnim parovima da se vjenčaju na građanskoj ceremoniji.

Ne uključujući Austriju, 15 evropskih zemalja slijedilo je holandski put, među kojima su Belgija, Francuska, Britanija (ne i Sjeverna Irska), Irska i - ranije u ovoj godini - Njemačka.

Druge kao što su Mađarska, Italija i Češka Republika, samo dopuštaju istospolno civilno partnerstvo, nešto nalik na brak, kao što j bio slučaj u Austriji do današnje presude, prenosi AFP.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.