22.12.2022. 19:50
0
Istraživanja o prijateljstvu između muškarca i žene: Muškarci više cijene prijateljstvo sa ženom, nego žena s muškarcem
Brojna su istraživanja koja potežu pitanje da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene.

Na ovo pitanje nije jednostavno odgovoriti, zbog čega su se psiholozi i istraživači često bavili upravo ovom temom. Šta je to što muško-žensko prijateljstvo čini toliko interesantnim, otkrivamo u nastavku. 

Većina ljudi vjeruje da prjateljstvo između muškarca i žene nije moguće te da prije ili kasnije to prijateljstvo preraste u intimniji odnos. Međutim, ta stanovišta uglavnom su bazirana na ličnim iskustvima i subjektivnim procjenama. Muško-ženska prijateljstva i to da li su ona izvodiva te zašto mogu stvarati problem, moguće je objasniti i putem istraživanja. 



Istraživanje muško - ženskog prijateljstva započelo je još prije dvadeset godina, kada su istraživači Bleske i Buss odlučili ispitati studente i njihove procjene prednosti i nedostataka muško - ženskih prijateljstava. Rezultati istraživanja ukazali su na to da su i muške i ženske osobe uglavnom izdvojile iste razloge za prednosti i nedostatke po pitanju ove teme. 

Naveli su da s prijateljima suprotnog spola uživaju u druženjima, posebno kada im je potreban razgovor i mišljenje o određenoj temi, poboljšanje samopoštovanja, širenje društvene mreže, poštovanje i dijeljenje resursa. Međutim, kada je bilo potrebno navesti nedostatke, odnosno potencijalne probleme ovakvih prijateljstava, i muškarci i žene su primijetili slične poteškoće koje mogu nastati u muško - ženskim prijateljstvima. 

Poteškoće i nedostaci 

Ono što je istraživanje pokazalo je to da su primijetili da se često javlja ljubomora kod prijatelja suprotnog spola kada je riječ o stupanju u vezu s drugom osobom, a nerijetko je prisutna i zabuna oko statusa veze ili prijateljstva. Mnogi od njih su primijetili da se, zbog druženja s prijateljima suprotnog spola, često javljaju okrutna i manje privlačna ponašanja prema potencijalnim romantičnim partnerima.


Zanimljivo je uočiti i neke suprotnosti u mišljenjima između muškaraca i žena. Naime, muškarci su smatrali da je stupanje u intimne odnose s prijateljicama prednost takvih prijateljstava dok su žene to pripisivale nedostacima. Kao rezultat toga, muškarci su na istraživačko pitanje o tome jesu li stupili u intimne odnose s prijateljicama češće odgovarali potvrdno za razliku od žena (22% muškaraca u odnosu na 11% žena). Žene su također navele i da im je fizička zaštita prijatelja bila velika prednost u takvim prijateljstvima.

Zahtjevi za prijateljstvo, uvažavanje i privlačnost

Jeffrey A. Hall sa Sveučilišta Kansas otkrio je u istraživanju da svaki muškarac i žena imaju različita očekivanja od prijateljstva. Žene pridaju više vrijednosti lojalnosti, autentičnosti, samootkrivanju, intimnosti i solidarnosti, dok su status, izgled i inteligencija muškarcima važniji nego ženama. 

Drugo istraživanje sa Sveučilišta Vanderbilt i Sveučilišta u Michiganu ispitivalo je važnost prijateljstava osoba različitih spolova između muškaraca i žena. Postojale su i razlike: muškarcima je važnije prijateljstvo sa ženama. Žene, s druge strane, vide prijateljstva sa ženama kao više obogaćujuća. 



Kada je u pitanju privlačnost, prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Eau Claire, svaki peti muškarac i jedna od dvije žene doživljavaju privlačnost prema drugoj osobi kao pritisak na njihovo prijateljstvo. Ova istraživanja govore nam da muškarci i žene imaju različita očekivanja od prijateljstva, da muškarci više cijene prijateljstvo sa ženom nego žena s muškarcem, a potencijalna privlačnost može opteretiti prijateljstva.

 Naizad, zaključit ćemo time da dosadašnja iskustva potvrđuju da muškarci i žene zaista mogu biti prijetelji, iako nerijetko imaju različita očekivanja. Psiholozi su u vezi s tim izdvojili i nekoliko smjernica za uspješno prijateljstvo između muškarca i žene: Prije svega potrebno je da se razumiju različite potrebe za prijateljstvom između muškaraca i žena, uskladiti svoje potrebe sa potrebama rugih ljudi; Komunicirati vlastite namjere i želje; Imati iskren i otvoren pristup do kraja.



Piše: Aldina Rovčanin  

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.