14.3.2020. 22:45
0
Muškarci drukčije gledaju na ljubav i veze, evo i kako
Ma koliko različiti bili, muškarci i žene imaju nešto zajedničko - žele voljeti i biti voljeni. Ipak, kako ne pokazuju osjećaje na isti način, to ih dovodi do nesuglasica i nerazumijevanja. Kako to promijeniti?


Muškarci su s Marsa, a žene s Venere – rečenica je koju često možemo čuti. No, s kojeg god planeta stigli te koliko god različiti bili, imamo nešto zajedničko – želimo voljeti i biti voljeni. Ipak, muškarci i žene različito shvaćaju ljubavne odnose i veze te najčešće ne pokazuju osjećaje na isti način.

Zašto želite odmah sve?

Pomalo napadno ponašanje zaljubljene žene, posebno ako je riječ o vezi koja je na svojem početku, muškarcima nije nimalo privlačno.

Zašto žene žele odmah sve? Parovi se danas mogu lakše sresti, upoznati i zaljubiti. Ali ljudima, ponajprije ženama, nedostaje strpljenja, pa muškarcima vrlo brzo otkriju sve o sebi, želeći što prije ući u ljubavnu vezu. Muški je mozak, što zbog biologije, što zbog odgoja, drukčije koncipiran. Muškarci su emocionalno samozatajni, oprezniji i sporiji. Sve ono što žene nisu. Žene vole sanjati o idućim koracima, smišljati taktike, vrlo rano počinju ‘zbrajati’, pa se tako ekspresno nađu u ‘računici’ u kojoj nešto otpočetka ne štima. I muškarci se mogu ludo zaljubiti i osjetiti roj leptirića u trbuhu, ali ne toliko brzo kao žene. Zato ih ne privlače žene koje se zaljube na prvi pogled, pokušavajući ih odmah zgrabiti. Boje li se muškarci ljubavi ili ne shvaćaju dovoljno ozbiljno zaljubljene žene?

Neka sve ide prirodnim tokom

“Jako je važno da žene sebe shvate ozbiljno kako bi ih i muškarci mogli shvatiti ozbiljno. Žene koje su zapele u vjerovanju da vrijede samo ako imaju muškarca nalaze se u jako nezavidnoj i ovisničkoj situaciji. One tada moraju pronaći muškarca. Nije li to zastrašujuće? Ljubavni odnos nije nešto što se stvara na silu. A, kada je žena očajna, u svakom muškarcu vidi potencijal. Posljedica je ta da biva ranjena. Smatram da je važno popustiti pritisak i provjeriti kako je došlo do toga da žena vjeruje da je bez muškarca bezvrijedna. Tada će joj biti puno manje privlačni muškarci koji je ne doživljavaju ozbiljno”, govori psihoterapeut Pavle Perković iz PsihoPlaneta

 I, doista, treba pustiti da stvari idu svojim prirodnim tokom. Ako ipak ne idu, onda jednostavno ne idu. Žene se mogu zaljubiti u muškarca već nakon prve kafe. Ako se to tako brzo dogodi, malo je vjerojatno da će doći do ljubavne veze. S godinama postaje sve teže. Poslije deset ili dvadeset godina slanja SMS-ova, izlaženja i spojeva čovjek se jednostavno umori. Žene su sve manje raspoložene za intelektualno- ljubavna nadmudrivanja, a sve više za ozbiljnu ljubavnu vezu. A muškarci to osjete i često se znaju povući brzinom svjetlosti pa nešto, što se moglo pretvoriti u lijepu ljubavnu priču, neslavno propadne pod težinom brzanja i želja. Otkad se muškarci boje brzine i ljubavi? Većina muško-ženskih druženja na početku izgleda bajkovito, no ubrzo se na sam spomen riječi ‘veza’ javi panika. Što muškarci zapravo misle o ljubavnim vezama?

Razlika između odnosa i veze

“Postoji bitna razlika između ljubavnog odnosa i ljubavne veze i, ako želimo da naša misija uspije, trebamo poticati ovo prvo. Ponovno bih aludirao na razliku između ljubavnih veza i ljubavnih odnosa. Ljubavna veza je ona vrsta muško-ženske interakcije koja se bazira na osvajanju, podrazumijevanju, iluziji sigurnosti, ovisnosti, strogom naglasku na nama, predrasudama, potiskivanju svojih potreba i neizbježnom razočaranju. Ljubavni odnos, nasuprot tome, traži živost, iskrenost, otvorenost, prihvaćanje nesigurnosti kao sastavnog dijela življenja, poštovanje, slušanje, gledanje, otvorenost za poteškoće te povjerenje da je upravo zajedništvo snaga koja oboma može pomoći da rastu”, kaže psihoterapeut Pavle Perković. 

Osmijeh je odličan test ljubavnog statusa. Jeste li većinu vremena nasmiješeni ili ne? Ako niste, znate što vam je činiti: vrijeme je da se probudite iz ružnog sna te vječite potrage za ljubavlju svog života.

“Velika je iluzija da će vam to što imate svoga muškarca donijeti sreću i ljubav prema samoj sebi. Radi se o iluziji, a ne o ljubavi. Ljubav se događa živima, a ne onima koji su nasjeli na priče o tome kakvi bi trebali biti da bi bili voljeni. Oni koji se usude otkriti ko stvarno jesu, što trebaju i što žele otkrit će da je ljubav nemoguće naći izvan nas samih. Tek kada prihvatite da ne trebate muškarca da biste se osjećale voljeno postajete kvalificirani pronaći dostojnog i potrebnog partnera”, objašnjava psihoterapeut.

Pokušajte mijenjati sebe

Ako stalno priželjkujete romantičnu komediju, a dobivate horor, zapitajte se trebate li možda promijeniti sebe. Nemojte vječno pokušavati promijeniti muškarca. Važno je i prestati glupo i velikodušno poklanjati ljubav svakome. Prije nego što velikodušno poklonite djelić sebe, provjerite zaslužuje li taj netko vašu ljubav. Neki će je doista i zaslužiti, ali velika većina ipak neće. Prestanite kroz život koračati s pretpostavkom da su svi muškarci u koje se zaljubite kvalitetni ljudi. Ne zaslužuju svi sve ono što vi imate i možete pružiti. Muškarci su vraški dobri matematičari pa neka vaša ljubavna računica ovaj put ipak štima kako ne biste opet bili ti koji plaćaju visoku cijenu svoje ljubavi. Ili ludosti.

Partner dolazi kad ste spremni za njega

“Ako primijetimo da se ponavljaju određeni obrasci, poput odabira partnera koji ne žele ozbiljnu vezu, a mi za sebe mislimo da je želimo, vrijeme je da stanemo na loptu i da se pozabavimo samima sobom i da se bolje upoznamo. Postoji bogatstvo stručne literature koja nam pritom može pomoći, a mogu nam pomoći i stručnjaci psihoterapeuti koji će jasnije uočiti određene obrasce i koji će nam, kada budemo spremni, pomoći da osvijestimo i promijenimo svoje obrasce ponašanja koji nas dovode do odnosa u kojima nismo sretni. A kada budemo spremni, pronaći ćemo i partnera koji će odgovarati našim željama i potrebama. Duboko sam uvjerena u to da svatko može izgraditi ljubavni odnos koji će ga usrećiti”, savjetuje psihoterapeutkinja Marianne Martinuš iz PsihoPlaneta.
VezeLjubav
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.