6.6.2016. 17:09
0
Procurili podaci 65 miliona korisnika Tumblra
Lični podaci, email adrese i šifre više od 65 miliona korisnika društvene mreže Tumblr procurili su na internet. Ovi podaci objavljeni su na takozvanom darknetu, odnosno dijelu interneta na koji se može pristupiti samo preko posebnih softvera.
Kompanija Tumblr objelodanila je ove podatke prije nekoliko dana, ali kako kažu slučaj se dogodio početkom 2013. godine. Korisnike uvjeravaju da ne postoji razlog za brigu.

“Čim smo saznali šta se dešava naš tim je počeo da istražuje. Naši analitičari kažu da ovi podaci nisu  upotrijebljeni za pristup Tumblr nalozima. Ipak, kao mjeru zaštite, tražićemo od naših korisnika koji su pogođeni ovim slučajem da promijene svoje šifre”, stoji u saopštenju kompanije.

Mračna strana interneta ima i svoj pretraživač. Veoma podsjeća na Google i zove se Grams. Preko njega možete da pretražujete bilo koju stvar koja je inače zabranjena da se prodaje ili nabavlja preko interneta.

Baza podataka ponuđena je na prodaju za samo 150 dolara na onlajn prodavnici The Real Deal na darknetu. Kompanija uvjerava da su nakon ovog curenja podataka preduzeli sve mjere da tako nešto ne bi moglo da se ponovi.

Troj Hant, istraživač bezbjednosti na internetu, kaže da su baze podataka nekih drugih mreža takođe na internetu već neko vrijeme, ali kao i baza podataka Tumblra ne nalaze se na vidljivoj strani interneta. Na svom sajtu Have I Been Pwned, Hant bilježi sva curenja podataka, ali kako kaže, većina tih baza koje su se pojavile na darknetu nisu mlađe od tri godine.
(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.