22.12.2017. 8:53
0
Boris Johnson kaže da Velika Britanija nema loše namjere na internetu, te upozorava Ruse zbog cyber napada
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson upozorit će danas Rusiju da prestane sa cyber napadima koji prijete britanskoj državnoj sigurnosti kako se ne bi suočila sa sličnim odgovorom iz Velike Britanije.

Johnson je prvi britanski ministar vanjskih poslova koji ide u posjetu Rusiji u posljednjih pet godina.

On planira ruskim zvaničnicima reći da Velika Britanija nema nikakvih loših namjera na internetu, ali da ima tehničke sposobnosti da se bori protiv cyber špijunaže, izvještava BBC.

Njegova posjeta dešava se nakon prošlomjesečnih optužbi koje je iznijela premijerka Theresa May da Rusija pokušava "potkopavati slobodna društva".

May je u novembru upozorila na rizike ruske "kontinuirane kampanje cyber špijunaže i ometanja".

Njene kritike je ponovio Ciaran Martin, izvršni direktor Državnog centra za cyber sigurnost, koji je kazao da Rusija "pokušava potkopati međunarodni sistem".

Diplomatski dopisnik BBC-a James Robbins smatra da su odnosi između ove dvije zemlje "u najboljem slučaju veoma loši, a u najgorem užasni".

Na sastanku u Moskvi tokom dana, Johnson svom kolegi, ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, planira poručiti da Velika Britanija ne prihvata rusko "neprijateljsko" ponašanje.

Uoči ove posjete, Johnson je izjavio da odnosi između Velike Britanije i Rusije "dugo vremena nisu bili ovako loši".

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.