29.5.2018. 12:29
0
Ove stvari nikako ne radite na službenim kompjuterima
Većina nas koristi kompjutere na poslu osam ili više sati dnevno, nosimo ih kući i postaju naš primarni uređaj. Ponekad ih koristimo i češće od svojih.
Ove stvari izbjegavajte da radite na poslovnim kompjuterima.

Čuvanje lozinki

Prema Društvu za upravljanje ljudskim resursima, mnoge kompanije imaju klauzulu u vezi s računarom i politikom korišćenja interneta, čime se čuvaju lične lozinke.

Kako tvrde stručnjaci, e-mail i ostala elektronska komunikacija koju prenose, oprema, sistemi i mreže nisu privatni ili povjerljivi i vlasništvo su kompanije.


Stoga, kompanija zadržava pravo ispitivanja, praćenja i regulisanja pošte i ostalih komunikacija, direktorijuma, datoteka i svih ostalih sadržaja, uključujući i korišćenje interneta, koji se prenose ili čuvaju u tehnološkim sistemima, bilo na licu mesta ili izvan nje.

Čuvate lične podatke

Službeni računar nije vaša imovina i pripada kompaniji, piše Business Insider.

Ako se kompaniji nešto dogodi ili prestanete da radite za njih, standardna politika je da odmah morate da napustite svoju kancelariju. Vjerovatno nećete imati vremena za uklanjanje tih datoteka. Umjesto toga, razmotrite držanje USB-a na privesku za čuvanje bilo kakvih ličnih podataka.

Spajate se na Wi-Fi tokom rada na osetljivom materijalu

Mesta koja nude besplatni Wi-Fi poput kafića, aerodroma ili hotela, mogu vam podvaliti prevaru, piše N1.

Radite na nečem drugom dok ste u kancelariji

Mnogi od nas imaju drugi ili treći posao koji rade kao hobi ili da zarade dodatan novac, ali granice bi trebalo da postoje. Sve što radite na svom radnom računaru vaš poslodavac može legalno zabilježiti. Budite oprezni pri korišćenju uređaja kompanije za lično poslovanje.

Razmenjujete poruke lične prirode

Četovi poput Slack, Campfire i Google Hangout postaju sve korisniji za timski rad. Međutim, te poruke su jednako dostupne kao poruke e-pošte.

Ne zaboravite da budete vrlo oprezni sa onim što kažete na platformama za čet.

Dopuštate prijateljima ili kolegama izvan IT odjeljenja da daljinski pristupaju vašem kompjuteru

Daljinski pristup softverima lako je dostupan i možete pristupiti i izvan kancelarije. Ali, nemojte raditi stvari koje ne biste inače dopustili, piše N1.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.