2.11.2018. 14:19
0
Hakeri prodaju ukradene podatke sa Facebooka
Privatne poruke sa 81.000 hakovanih računa Facebooka, hakeri su ponudili na prodaju zainteresiranim ponuđačima, javio je BBC-a.

Novinari su stupili u vezu s kradljivcima koji su ugrozili privatnost korisnika, a hakeri su im se pohvalili kako raspolažu s detaljima čak 120 miliona računa i njih, takođe, namjeravaju da prodaju.

Novinari BBC-ja kontaktirali su hakere predstavljajući se kao potencijalni kupci ukradenih podataka. Kontaktirali su i petoro korisnika Facebooka koji su potvrdili da su ukradeni podaci zaista njihovi.

Hakeri su čak javno objavili reklamu u kojoj su ponudili prodaju pristupa podacima, po 10 centi za jedan račun (100 centi = 1 dolar). No njihova online reklama je ubrzo uklonjena.

Podaci su najvjerojatnije ukradeni pomoću dodatka browsera. U medijskom izvještaju je upozoreno kako ima dosta razloga za sumnju u navode hakera, jer Facebook i dalje tvrdi da sigurnost mreže nije kompromitovana.

Iz najpopularnije društvene mreže na svijetu su poručili kako su preuzeli mjere, kako bi se zaustavila dalja kompromitacija računa korisnika.

Gay Rosen, direktor u Facebooku, kazao je da su kontaktirali policiju i sarađivali s lokalnim vlastima kako bi uklonili internetsku stranicu na kojoj su prikazane informacije iz Facebook računa.

BBC je objavio kako većina kompromitovanih računa potiče od korisnika iz Ukrajine i Rusije. Ali dijelom su ukradeni računi korisnika i iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i iz drugih zemalja.

Lični pomoćnici za kupovinu, aplikacije za označavanje i igrice s mini-puzlama - sve se to nudi kao dodatak raznih browsera kao što su Chrom, Opera ili Firefoks.

Prema tvrdnjama Facebooka, upravo je jedan takav dodatak pratio aktivnosti žrtava na mreži i slao lične detalje i privatne razgovore hakerima.

Facebook još nije javno naveo koji su dodaci za to bili odgovorni, iako pokušava da skine odgovornost sa sebe.

IT stručnjaci koje je kontaktirao BBC, potvrdili su da bi uzrok krađe mogli biti upravo dodaci, te da bi u tom slučaju krivica i odgovornost mogli pasti na proizvođače browsera, koji ih nisu identifikovali kao opasne, a nudili su ih u ponudi.

Bez obzira na odgovornost, vijest o krađi je i dalje loša za Facebook, koji u posljednje vrijeme niže skandale u vezi propusta da zaštiti privatnost korisnika.

Kontaktirani haker pod pseudonimom Jhon Smith rekao je BBC-ju da najnovija krađa podataka nema veze s pređašnjim, poput skandala prodaje podataka korisnika Facebooka preko kompanije "Cambridge Analytica" ili krađom podataka u septembru ove godine.

Smith je takođe porekao da najnovija krađa ima veze s grupom hakera u grupi "Internet Research Agency", koja se povezuje s ruskim vlastima.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.