22.7.2019. 14:10
0
Google uklonio veći broj aplikacija koje su se koristile za špijuniranje
U današnje vrijeme veoma je lako pronaći nečije informacije onlajn. Korisnici na društvenim mrežama su specifično voljni da dijele svoje informacije i lični život sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gdje je sada moguće špijunirati i pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma.

Ipak, Google želi da smanji ove aktivnosti a u tu svrhu kompanija je uklonila veći broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle biti upotrebljene za špijuniranje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izveštaju Avasta, koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i šalju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

Problem sa ovim aplikacijama je u tome što se često zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuđene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omogućava “da na oku drže prevarante/cheatere”.

Google je u međuvremenu uklonio aplikacije koje su se našle na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorijenjen pa se korisnicima preporučuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da provjeravaju ocjene i iskustva drugih korisnika i da obrate pažnju na odobrenja za pristup koje aplikacija zahtijeva.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.