28.1.2022. 8:55
0
Kripto propadanje Facebooka je propuštena prilika
Facebookov eksperiment s kriptovalutama priča je o tome šta je moglo biti. Udruženje Diem se gasi pod pritiskom regulatora, objavio je Wall Street Journal u srijedu, manje od tri godine nakon brzog lansiranja grupe za digitalnu imovinu, prenosi Reuters.

Uključenost društvene mreže, čiji je roditelj preimenovan u Meta Platforms, pokazala se toksičnom.  To je propuštena prilika da se kriptovalute učine respektabilnim.

Diemova čitulja pisana je od trenutka kada je Facebook predstavio napore 2019. godine. Firma Marka Zuckerberga okupila je neka od najvećih imena u plaćanju, uključujući Visa, PayPal i Stripe, kako bi pokrenula kriptovalutu tada poznatu kao Libra.  Grupa je na kraju odlučila izdati takozvani stablecoin, podržan američkim dolarom i drugim valutama, koji bi olakšao digitalna plaćanja bez volatilnosti digitalnih tokena poput bitcoina.

Ali reakcija na Facebook, koji je tada već bio pod globalnim regulatornim pritiskom zbog svoje veličine i neuspjeha da nadzire politički sadržaj, bila je brza.  Neki američki zakonodavci pozvali su kompaniju da odustane od projekta zbog prijetnje finansijskoj stabilnosti.  Federalne rezerve su također bile kritične.  Visa i nekoliko drugih kompanija napustile su konzorcij.  Diemova imovina će iznositi samo 200 miliona dolara, navodi Wall Street Journal.


Diemov neuspjeh je važan jer još uvijek ne postoji efikasan regulatorni okvir za kontrolu kriptovaluta.  Digitalni tokeni su privukli široko špekulativno zanimanje, ali bez zaštite za investitore i podjele u provođenju pravila o pranju novca.  Iako su regulatori predložili reguliranje izdavaoca stabilnih coin-a poput banaka, trenutno ne postoje pravila o upravljanju likvidnošću i rizikom za digitalnu imovinu, piše Reuters.


Uzmite rivalski stabilcoin kao što je tether, kojeg je Komisija za trgovinu robnim fjučersima u oktobru kaznila sa 41 milion dolara jer je tvrdila da je njegov novčić u potpunosti podržan sredstvima fiat-novca.  Tetherove rezerve podržavale su manje od 30% kovanica u opticaju od 2016. do 2018. godine, saopštio je CFTC.


Možda centralne banke, od kojih su mnoge kasnije pokrenule planove za vlastite digitalne valute, nikada neće dozvoliti privatnoj kompaniji da ospori njihov autoritet.  Ali takođe je moguće da je tehnološka kompanija sa boljom reputacijom među kreatorima politike, poput Microsofta, mogla pretvoriti san nalik Diemu u stvarnost.  Iskustvo Facebooka vjerovatno isključuje taj scenario, barem za sada.  To je propuštena prilika za kriptovalut
Regulatori i zakonodavci u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kritizirali su Facebookov projekat otkako je pokrenut 2019. godine, rekavši da bi mogao predstavljati rizik za finansijsku stabilnost.  Neki od njih su pozvali kompaniju da odustane od poduhvata.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.