9.2.2024. 20:45
1
Meta uklonila Instagram i Facebook profile iranskog ajatolaha Khameneija
Kompanija Meta je saopštila da je uklonila Facebook i Instagram profil iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija zbog kršenja njegove politike sadržaja.

„Uklonili smo ove profile zbog višestrukog kršenja naše politike opasnih organizacija i pojedinaca“, rekao je portparol Mete za AFP.

Iako Meta nije spomenula rat između Izraela i Hamasa, kompanija je bila pod pritiskom da zabrani iranskog lidera još od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Nakon napada, Khamenei je podržao Hamas, ali je negirao bilo kakvu iransku umiješanost. On je podržao i palestinsku odmazdu zbog izraelskog bombardovanja Gaze, kao i napade jemenskih Husa na brodove u Crvenom moru.

Khamenei, koji je na vlasti u Iranu 35 godina, ima pet miliona pratilaca na Instagramu.

„U nastojanju da spriječimo i prekinemo štetu u stvarnom svijetu, ne dozvoljavamo organizacijama ili pojedincima koji proglašavaju nasilnu misiju ili su uključeni u nasilje da budu prisutni na našim platformama“, navodi se u politici na kojoj je Meta zasnovala svoju odluku. Također se navodi da će „ukloniti veličanje, podršku i predstavljanje raznih opasnih organizacija i pojedinaca“.

Hamas je od strane Sjedinjenih Američkih Država označen kao strana teroristička organizacija.

Instagram i Facebook su zabranjeni u Iranu, ali Iranci koriste virtuelne privatne mreže ili VPN-ove kako bi izbjegli ograničenja i pristupili zabranjenim web stranicama ili aplikacijama, uključujući Facebook, Twitter i YouTube, javlja AFP.

(Patria)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.