1.3.2024. 15:57
0
Musk tužio tvorca ChatGPT-ja
FOTO: afp
Elon Musk podnio je tužbu protiv OpenAI-ja i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana zbog "izdaje". Musk tvrdi da se kompanija, udruživši se s Microsoftom za 13 milijardi dolara, odvojila od svoje izvorne, neprofitne misije da će umjetnu inteligenciju izgraditi za dobrobit čovječanstva, piše Financial Times.

"OpenAI se transformirao u de facto zatvorenu podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsofta", napisali su Muskovi avdokati u podnesku koji je u četvrtak predan sudu u San Franciscu.

U njegovoj tužbi podnesenoj jučer na sudu u Kaliforniji, navodi se da su ta kompanija i njeno partnerstvo s Microsoftom prekršili osnivačku povelju OpenAI-ja, što predstavlja kršenje ugovora. Musk traži suđenje pred porotom te da kompanija, Altman i suosnivač Greg Brockman, vrate zaradu koju su ostvarili poslovanjem.

Dodali su kako je cilj usavršavanja umjetne inteligencije povećanje profita Microsofta, a ne dobrobit čovječanstva. OpenAI je odbio komentirati optužbe.

Elon Musk je 2015. bio jedan od suosnivača OpenAI-ja koji je počeo kao neprofitna organizacija posvećena sigurnoj izgradnji umjetne inteligencije. Musk ga je napustio tri godine kasnije, malo prije nego je što je startup osnovao profitnu podružnicu, kroz koju je Microsoft uložio oko 13 milijardi dolara.

Microsoftov predsjednik Brad Smith rekao je ove sedmice da su kompanije "vrlo važni partneri", ali da "Microsoft ne kontrolira OpenAI".

I drugi veliki tehnološki rivali, poput Googlea i Amazona, ulažu velika sredstva u razvoj umjetne inteligencije.

(Erna H.)

ELON MUSK
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.