6.3.2024. 17:45
0
Šta je razlog što je Facebook pao satima: Zakerberg u danu izgubio 100 miliona dolara
FOTO: ilustracija
Globalni prekid pogodio je Meta platforme, ostavljajuc´i korisnike isključene, a kompaniju finansijski pogođenom.

Društveni mediji su se “zamračili” u utorak, 5. marta 2024. godine, pošto je veliki prekid zahvatio Meta platforme širom svijeta.

Popularne platforme društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp su prestale da rade i trebalo je nekoliko sati prije nego što su obnovljene.

Ovaj široko rasprostranjeni poremećaj ne samo da je ostavio milijarde korisnika isključene, već je imao i veliki finansijski utjecaj na kompaniju, tvrde eksperti, prenio je Kurir.

Oko 10 sati po istočnom američkom vremenu, izvještaji o prekidima su počeli da pristižu, a navodno je cijena dionica Mete pala za 1,5 posto. Međutim, od tada je opao za 1,6 posto.

U utorak su mnogi korisnici iznenada odjavljeni sa Fejsbuka, što je izazvalo konfuziju i frustraciju. Instagram, Threads i WhatsApp su takođe imali probleme, kao što su neuspjesi u fidovima i problemi sa slanjem poruka.

Andy Stone iz Meta se obratio ovim problemima na X mreži, nudeći uvjeravanje da su rješenja u toku. Izdato je saopštenje „riješićemo problem što je prije moguće za sve koji su bili pogođeni, i izvinjavamo se zbog neprijatnosti“.

Stručnjaci su sada otkrili količinu novca koju je Zukerberg izgubio kao rezultat ovog velikog zastoja. Generalni direktor kompanije Wedbush Securities, Dan Ives, rekao je da je Mark Zuckerberg izgubio oko 100 miliona dolara prihoda u utorak ujutro kao rezultat pada platformi širom svijeta.

Sve platforme društvenih medija u vlasništvu Meta suočile su se sa tehničkim problemima, sličnim onima iz 2021. godine, što je rezultiralo 7-satnim prekidom rada. Međutim, ovoga puta problem je riješen u roku od 2 sata.

Insajder u Facebooku je obavijestio da su njihovi interni sistemi bili u kvaru tokom prekida, a kontrolna tabla Meta usluge ukazuje na „velike smetnje“ u nekoliko usluga.

Prekid se dogodio malo prije isteka roka u četvrtak za velike tehnološke kompanije da se pridržavaju novog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije.

Nagađalo se da je Meta pravila izmjene da bi se uskladilo sve, što je moglo dovesti do grešaka u koodiranju koje su izazvale prekid rada.

Meta možda istražuje promjene poput omogućavanja korisnicima da odvoje svoje Facebook i Instagram naloge kako bi spriječili kombinovanje ličnih podataka za ciljane oglase.

Nejasno je da li je prekid povezan sa Metinim pripremama za DMA.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.