15.2.2016. 15:29
0
Alpski dugouhi šišmiš ponovo pronađen u BiH nakon skoro 100 godina
Protekli vikend nastavljen je zimski monitoring šišmiša na prostoru Zaštićenog pejsaža Bijambare koji Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo provodi u saradnji sa Centrom za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Utvrđeno je da tokom zimskog perioda u Srednjoj Bijambarskoj pećini hibernira sedam vrsta što je iznimna raznovrsnost za jednu pećinu. Pored toga što je definitvno potvrđeno prisustvo malog mišouhog šišmiša Myotis blithii, najzanimljivije otkriće je bio pronalazak alpskog dugouhog šišmiša Plecotus macrobullaris, šišmiša koji je zadnji put zabilježen u Bosni 1924. godine kod Donjeg Vakufa.

BiHSismis
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.