15.2.2016. 19:58
0
Može li se umrijeti od straha?
Može li opasna situacija biti kobna za nas?

Doktor Robert Gleter, ljekar opšte prakse u bolnici Lenoks Hil u Njujorku, kaže da je smrtni ishod u ovakvim slučajevima veoma izvjestan.

Kada se mnogo uplaše, ljudi mogu da reaguju na dva načina, bjekstvom ili borbom. Ova reakcija je zasnovana na povećavanju adrenalina u ranom ljudskom ponašanju u trenucima kada su naši preci nailazili na zvijeri ili druge protivnike, ističe doktor Robert Gleter.

Nalet adrenalina je nevoljna djelatnost koju kontroliše na autonomni nervni sistem. Kada se osoba suoči sa dilemom "boriti se ili pobjeći", srce se ubrzava, zenice se šire, a krv brže protiče mišićnim tkivom. Nažalost, kako ističe doktor Gleter, povišen nivo adrenalina može ozbiljno naškoditi srcu.

Kada se adrenalin luči u tijelu, on izaziva kalcijum koji otvara razne kanale u srcu. Kalcijum veoma brzo dolazi u srčane ćelije, što izaziva jaču kontrakciju mišića. U suštini, velika količina kalcijuma se uliva u srce, što ne dozvoljava srčanim mišićima da se odmore.

Preplašena osoba može dobiti posebnu vrstu aritmije, koja se naziva ventrikularna fibrilacija i predstavlja nesinhronizovano grčenje mišića srčanih komora koje odstupa od normalnog ritma, kaže doktor Gleter.

Najzad, ovo dovodi do drastičnog pada krvnog pritiska, zbog čega osoba može izgubiti svijest.

Kako navodi doktor Gleter, ovo se može desiti i potpuno zdravim ljudima, iako su oni koji pate od bilo kakvih srčanih bolesti podložniji.

Međutim, strah nije jedini okidač ovakve smrtonosne reakcije. Bilo koja jaka emocija može prouzrokovati ovakve posljedice. Visoki nivo adrenalina u krvi može dovesti do smrti i tokom seksualnog odnosa, religioznog zanosa ili napete sportske utakmice. Reakciju "boriti se ili pobjeći" mogu izazvati i snažni zvukovi kao što je prasak ili čak i strašan miris.
(CDM/Alen Avdić)
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.